• Lumea in Stiri

Pandemia a lovit din plin industria din jurul celebrului dans spaniol flamenco


Sute de dansatori și manechine au îmbrăcat costumele tradiționale de flamenco și au defilat pe străzile orașului Sevilla, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o adevărată paradă a modei.


A fost vorba, de fapt, de un protest inedit.


Participanții au cerut Guvernului ajutoare pentru a putea face față unui nou an de restricții din cauza pandemiei, având în vedere că tradiționalele spectacole Flamenco nu s-au mai organizat de aproape un an, magazinele de rochii s-au închis iar activitatea designerilor a fost oprită.

Pierderile sunt de sută la sută.


În februarie anul trecut, înainte de starea de urgență, capitala Andaluziei a fost gazda Festivalului Internațional de Modă Flamenco. 80 de designeri și-au prezentat atunci cele 1800 de creații, timp de 4 zile. Apoi totul s-a oprit, din cauza virusului.

Înainte de pandemie, industria Flamenco genera venituri anuale de 600 de milioane de euro și asigura salarii pentru o mie de familii din regiunea Andaluzia care lucrează în domeniu.Zilele trecute ne întrebam cui îi pasă de sectorul modei flamenco și, după un an de așteptare, vă putem asigura acum că nimănui nu îi pasă”, a spus Jose Galvan, un designer de modă flamenco.


La începutul anului, primăria Madridului a declarat locurile unde se dansează flamenco - așa-numitele „tablao-uri” - drept spații culturale de interes special, ceea ce le va permite să ceară ajutor de la stat pentru pierderile suferite în pandemie.


E o știre care i-a determinat pe patronii celui mai vechi tablao din oraș,

(din 1911), să se gândească la viitor, mai degrabă, decât să închidă.Un tablao este un loc unde se desfășoară spectacole de flamenco, dar termenul este folosit și pentru podeaua scenei pe care se dansează.


Localurile tablao au fost dezvoltate în anii '60 în toată Spania, înlocuind cafenelele.


De-altfel, dansurile de flamenco sunt o atracție pentru oricine vizitează Spania.


Deși flamenco își are originea în sudul Spaniei, în regiunea Andaluziei, de la mijlocul secolului al XX-lea a devenit tot mai popular în Madrid.


Atât de popular, încât capitala spaniolă este acum considerată și capitala mondială a acestui dans.


În Madrid sunt 21 de tablao .Mai mult, în urmă cu aproape zece ani, flamenco a fost recunoscut ca una dintre comorile culturale imateriale ale lumii. UNESCO l-a inclus în Lista Patrimoniului Imaterial.


Cu toate acestea, impunerea măsurilor anti-pandemice, combinată cu scăderea drastică a numărului de turiști, a fost o lovitură pentru localurile pitorești unde se dansează flamenco.


De fapt, cinci dintre acestea au renunțat deja la afaceri. Printre ele și legendara Café de Chinitas și Casa Patas.


Potrivit unor estimări, industria flamenco atrage anual un milion de vizitatori pentru a se bucura de spectacolele sale.


29 views0 comments