• Lumea in Stiri

Pandemia duce la cresterea cazurilor de obezitate la copiiÎnchiderea școlilor, a locurilor de joacă, perioadele îndelungate de stat în casă și de lipsă de mișcare în perioada pandemiei - sunt doar câteva dintre motivele care pot să ducă la creșeterea numărului de cazuri de obezitate infantilă.


Experţii din Cehia, dar și din alte ţări, trag un semnal de alarmă cu privire la acest pericol.


Şcolile din Republica Cehă, ţara cu cea mai mare rată de contaminare cu COVID-9 din lume, sunt închise din luna octombrie.


Este cu adevărat îngrozitor. Unii copii nu şi-au părăsit casele de câteva săptămâni. Pur şi simplu se ridică şi îşi pornesc computerele”, a povestit pentru AFP Dana Gavrinevova, profesoară de sport la o şcoală secundară din Praga.


Potrivit lui Zlatko Marinov, expert în obezitate infantilă la Spitalul Motol din Praga, proporţia copiilor consideraţi supraponderali a rămas „stabilă” înainte de pandemie, la aproximativ 25%, cu circa 60% dintre ei consideraţi obezi.


Acum, aceste proporţii vor creşte, 80% dintre copiii supraponderali vor fi obezi şi ne temem că este vorba despre o obezitate gravă cu complicaţii metabolice”, a declarat Marinov.


Aceste estimări vin în contextul în care Republica Cehă este pe primul lor în lume în ceea ce priveşte cazurile noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi pe locul al doilea după rata de deces, în urma Slovaciei vecine, potrivit unui bilanţ AFP.


Şcolile sunt închise, cu excepţia claselor I şi II din şcolile primare şi a grădiniţelor.


Scăderea activităţii fizice a copiilor şi adulţilor din cauza restricţiilor guvernamentale este clară”, a declarat Jiri Suchy, profesor de educaţie sportivă la Universitatea Carolină din Praga.


Potrivit acestuia, guvernul a făcut o „greşeală” închizând şcolile şi îndemnând locuitorii să rămână acasă.


Guvernul ceh a planificat să redeschidă mai multe şcoli începând din luna martie, însă în urma creşterii numărului de contaminări, s-a răzgândit.

10 views0 comments