• Lumea in Stiri

Papa Francisc se vede murind la Roma, încă suveran pontif
Potrivit unui interviu retranscris într-o carte intitulată „Sănătatea papilor” din care au fost publicate sâmbătă fragmente în cotidianul argentinian La Nacion, Papa Francisc spune că se gândește la moarte, dar nu se teme de ea.


Se vede murind la Roma, încă suveran pontiff, fără să se întoarcă să trăiască în Argentina natală, scrie AFP.


Interviul din această carte este acordat jurnalistului argentinian Nelson Castro, care este şi medic, la Vatican în februarie 2019.


Întrebat cum îşi vede propriul sfârşit, Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde: „Voi fi papă, în exerciţiul funcţiunii sau emerit. Şi la Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina”.

Cartea „Sănătatea papilor. Medic, complot şi credinţă. De la Leon XIII la Francisc” va fi lansată luni, 1 martie, în Argentina.


Autorul ei spune că este prima dată când un papă vorbeşte despre sănătatea sa cu transparenţa cu care a făcut-o Francisc”.Suveranul pontiff, fost arhiepiscop de Buenos Aires, mai spune că nu îi lipseşte Argentina: „Nu, nu mi-e dor de ea. Am trăit acolo 76 de ani. Ceea ce mă doare sunt problemele sale”, într-o aluzie la criza economică care zguduie ţara sud-americană.


Suveranul pontif povesteşte, de asemenea, că a consultat un psihiatru în perioada dictaturii (1976-1983).


Era atunci provincial al iezuiţilor din Argentina şi a trebuit să ajute „oamenii în clandestinitate pentru a-i scoate din ţară ca să le salveze viaţa”.


Timp de şase luni, am fost să o consult o dată pe săptămână”, dezvăluie papa. „M-a ajutat să mă situez în raport cu modul de a-mi gestiona fricile din acea perioadă. Imaginaţi-vă cum a fost să transport o persoană ascunsă într-o maşină – abia ascunsă sub o pătură – şi să trec de trei puncte de control militar în zona Campo de May”, cea mai mare cazarmă din ţară.


„Tensiunea pe care mi-a provocat-o a fost enormă”, mărturiseşte suveranul pontif.5 views0 comments