• Lumea in Stiri

Parcursul "pasapoartelor verzi digitale"


Comisia Europeană urmează să prezinte, mâine, un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care va include şi propunerea privind „paşapoartele verzi digitale”. Un „paşaport” despre care Comisia Europeană spune că vine ca un instrument „legislativ”, aşadar nu va fi opţional, şi va avea la bază tratatele europene şi libertatea de circulaţie în Uniunea Europeană.

Propunerea Comisiei Europene pentru „paşaportul verde digital” va fi transmisă Parlamentului European şi apoi supusă aprobării liderilor europeni la summitul din 25-26 martie.

Documentul digital ar urma să arate dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-Covid-19, rezultatele la testele de Covid-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

Divizaţi asupra acestei chestiuni, liderii europeni au convenit anterior să încredinţeze Comisiei Europene sarcina de a elabora condiţiile tehnice pentru un certificat de vaccinare. Executivul comunitar a fost astfel însărcinat „să asigure coordonarea asupra criteriilor (...) şi să creeze o platformă care să conecteze diferitele soluţii naţionale”, un sistem a cărui implementare va necesita cel puţin trei luni.

Stațiunile şi plajele goale nu mai provoacă mirare, în condițiile în care călătoriile în Europa au fost restricționate, aruncând indstria turismului într-o criză gravă.


”Pentru noi, agenţiile de tursm, acest certificat este o speranţă. Pentru că el va ajuta oamenii să călătorească din nou. De anul trecut, din martie 2020, activitatea turistică este foarte slabă”, a spus directorul agenţiei belgiene de turism Eagle Travel David Reculez.

Într-o serie de postări pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat că scopul acestui document digital este de a le permite cetăţenilor europeni „să călătorească, în siguranţă, în Uniunea Europeană sau peste hotare, pentru muncă sau turism”.