• Lumea in Stiri

Peisajul de ardezie din Tara Galilor si porticurile din Bologna, pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO


Peisajul de ardezie din nord-vestul Ţării Galilor, lider mondial al secolului XIX pentru producţia acestui material, şi porticurile din Bologna, reţeaua de arcade ce mărgineşte străzile din centrul istoric al oraşului italian, au fost adăugate pe Lista Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Peisajul de ardezie este al 32-lea sit clasat din Regatul Unit şi al patrulea în provincia britanică.

Minele de ardezie au modelat peisajul din jurul oraşului Gwynedd. Folosirea ardeziei a explodat în timpul revoluţiei industriale şi a extinderii oraşelor în lumea întreagă.


În anii 1980, industria galeză de ardezie avea în jur de 17.000 de angajaţi, producţia atingând aproape 500.000 de tone pe an.


În 1830, "jumătate dintre imobilele din New York aveau acoperişuri din ardezie din Ţara Galilor", aminteşte guvernul britanic în comunicat.


Anunţul vine la o săptămână după ce oraşul britanic Liverpool, clasat în 2004, şi-a pierdut locul în Patrimoniul Mondial al UNESCO din cauza supradezvoltării portului emblematic al erei industriale.


De asemenea, UNESCO a inclus în Lista Patrimoniului Mondial şi porticurile din Bologna, reţeaua de arcade ce mărgineşte străzile din centrul istoric al oraşului italian.


Datate din secolul al XII-lea în capitala regiunii Emilia-Romagna, porticurile se întind pe 62 de kilometri în cetatea medievală, dintre care 42 în centru.


Din lemn, piatră sau din cărămidă, ele acoperă străzile, pieţele, pasajele şi trotuarele. Porticurile sunt un adăpost contra vremii nefavorabile sau a soarelui, dar și pentru tarabele comercianţilor sau atelierele artizanilor.


Porticurile au permis de-a lungul secolelor creşterea ofertei de locuinţe în oraş prin construirea deasupra arcadelor, un atu pentru Bologna care a cunoscut un aflux de studenţi de la fondarea universităţii sale în 1088, una dintre cele mai vechi din lume.


Clasarea porticurilor bologneze în Patrimoniul Mondial este "o imensă satisfacţie şi o mare recunoaştere care ne face fericiţi", a spus primarul, Virginio Merola.24 views0 comments