• Lumea in Stiri

Pentru prima oară, cancerul de sân devine cea mai frecventă formă de cancer


Ziua Mondială împotriva Cancerului este marcată , din 2008, pe 4 februarie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, depistarea și tratamentul bolii.

Cu două zile înainte de marcarea din acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că cea mai frecventă formă de cancer a devenit cancerul de sân, care îl depăşeşte pe cel pulmonar.


Cancerul de sân constituie în prezent, pentru prima dată, cel mai frecvent cancer la nivel mondial”, a spus Andre Ilbawi, specialist în această afecţiune în cadrul OMS.


Cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent tip de cancer în ultimele două decenii, însă în prezent ocupă locul al doilea, înaintea celui colorectal, al treilea cel mai răspândit.


Pe măsură ce populaţia lumii creşte, la fel ca şi speranţa de viaţă, se preconizează o înmulţire a cazurilor de cancer, până la aproximativ 30 de milioane de cazuri noi pe an în 2040 de la 19,3 milioane în 2020.


Pandemia de coronavirus perturbă tratamentul cancerului în aproximativ jumătate dintre ţările analizate.


Potrivit specialistului OMS pe fondul pandemiei, există întârzieri în stabilirea diagnosticului, lucrătorii din domeniul sanitar sunt suprasolicitaţi, iar activităţile de cercetare sunt afectate.