• Lumea in Stiri

Persoanele care au avut COVID-19 pot genera anticorpi pentru tot restul vietii


Persoanele care au avut COVID-19 într-o formă ușoară produc un tip de celule imune capabile să genereze anticorpi împotriva coronavirusului pentru tot restul vieții, arată datele unui studiu publicat de El Pais.Veștile bune au fost publicate de revista Nature. Este vorba despre o lucrare cu date provenind de la 77 de pacienți care au avut boala în formă ușoară sau moderată.


În cele mai multe cazuri, medicii au constatat că anticorpii scad brusc după patru luni, dar apoi reducerea este mai lentă și sunt prezenți în sânge până la 11 luni după infecție.


În plus, studiul a analizat și prezența celulelor plasmatice de lungă durată în măduva osoasă, care sunt generate atunci când un agent patogen intră în corp.

În cazul covidului, este, de exemplu, proteina S, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane.
După infecție, aceste celule imune se deplasează către măduva osoasă și rămân acolo într-o stare latentă. Dacă virusul reapare, celulele se întorc în sânge și încep să producă din nou anticorpi împotriva virusului. Lucrarea arată că marea majoritate a pacienților de la care s-a putut preleva eșantioane de măduvă osoasă - 15 din 18 - au generat acest tip de celule imune.

O întrebare încă fără răspuns este dacă acest tip de celule ale sistemului imunitar vor putea neutraliza noile variante de coronavirus care apar în timp.


36 views0 comments