• Lumea in Stiri

Pestera „Ghetarul de la Scarisoara” s-a redeschis


Odată cu finalizarea lucrărilor de reamenajare a accesului și împrejmuire a avenului, Peștera „Ghețarul de la Scărișoara” a fost redeschisă, de la 1 iulie, pentru turiști. Printre primii vizitatori a fost un grup de copii care se aflau în tabără.

Cel mai important obiectiv turistic natural din județul Alba, Peştera are o lungime de peste 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50 de metri şi un diametru de 50 de metri, cu scări metalice. Parcursul turistic de pe blocul de gheaţă se face pe podeţe de lemn.Peștera Ghețarul de la Scărișoara adăpostește al doilea cel mai mare ghețar subteran din sud-estul Europei. Prezența gheții, aici, nu se datorează condițiilor climatice reci, ci unui regim de ventilație special.

Descoperirea Ghețarului de la Scărișoara nu a putut fi datată. Prima atestare scrisă a existenței ghețarului apare într-un document prin care împărăteasa Maria Tereza autoriza ocolul silvic din comuna Scărișoara să taie lemne pentru repararea scărilor de acces la ghețar.


Prima mențiune turistică apare în anul 1847, într-o carte a A. Szirtfi. Binecunoscutul explorator al Apusenilor, Adolf Schild a descris peștera foarte amănunțit într-o carte din anul 1863. El a topografiat peștera realizând o hartă și două profile schematice.

Primele cercetări științifice au fost făcute de Emil Racoviță, întemeietorul științei biospeologiei și fondatorul Institutului de Speologie de la Cluj (primul institut de speologie din lume). Între anii 1921 și 1923, Emil Racoviță a vizitat peștera Ghețarul de la Scărișoara de cinci ori. Constatările și ipotezele lui au fost publicate într-o lucrare în anul 1927, iar în anul 1933 a obținut punerea sub protecție a ghețarului.


Peștera este primul obiectiv speologic din România – monument al naturii.


Peștera Ghețarul de la Scărișoara se găsește pe aria Parcului Natural Apuseni, în cătunul Ghețari la altitudinea de 1165m și face parte din sistemul carstic Ocoale – Ghețar – Dobrești.

Se poate ajunge la peșteră dinspre: Oradea- Beiuș- Ștei- în satul Lunca virați spre Arieșeni, pe DN75, spre Gârda.Din centrul localității Gârda urmăriți indicatorul spre Peștera Scărișoara – trebuie să virați pe drumul secundar ce trece prin Cheile Ordâncușei. Va urma o bifurcație de drumuri unde va trebui să virați stânga de-a lungul văii Gârda Seacă. Continuați încă 5 km până la o altă intersecție unde va trebui să virați dreapta pe drumul ce urcă abrupt spre cătunul Ghețari.


Drumul a fost reabilitat, este asfaltat și se poate ajunge, cu mașina, până la 1 kilomtru de peștera Scărișoara.


Temperatura din peșteră este influențată de regimul de ventilație și inerent de anotimpurile de la exterior.


Iarna, datorită schimburilor de aer cu exteriorul, temperatura poate să scadă foarte mult. Cea mai joasă temperatură înregistrată a fost de -20 de grade Celsius. În cursul verii, temperatura din peșteră este de aproximativ 0,5 grade Celsius.


60 views0 comments