• Lumea in Stiri

Pietonii care se uita in telefon cand traverseaza, ar putea fi amendati


Un proiect de lege făcut public de Ministerul Afacerilor Interne prevede că pietonii care stau cu ochii în telefonul mobil atunci când traversează strada vor putea fi amendați.


În proiect se arată că "Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public", se arată în document.


Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.


Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.


Distragerea atenției la nivel mental este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare - scrie în proiectul publicat de MAI.


O astfel de interdicție există deja în ceea ce-i privește pe șoferi.


Datele MAI arată că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ.


Potrivit MAI, un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la traffic, inclusiv a pietonilor.

În premieră pentru România, în centrul istoric al Iașului, au fost desenate, în urmă cu 2 ani, marcaje prin care li se interzice pietonilor să folosească telefonul mobil sau căştile audio în timpul traversării străzilor pe zebre.


În alte țări există indicatoare care interzic pietonilor folosirea telefoanelor mobile.


În Lituania, de exemplu, pietonii lituanieni care traversează strada în timp ce vorbesc sau îşi verifică mesajele pe telefonul mobil riscă o amendă care poate ajunge până la 40 de euro.


Iar un oraș din Japonia, a luat în calcul declararea ilegală a utilizării telefonului mobil pe stradă. E vorba de oraşul Yamato, în prefectura Kanagawa, centrul Japoniei.


Consilierii oraşului au propus să interzică folosirea telefonului pe stradă, după ce mai multe cercetări au arătat că prea mulţi oameni se uitau la telefoanele lor în timpul mersului.45 views0 comments