• Lumea in Stiri

Pista de aterizare pe lac


Un lac îngheţat a fost transformat într-o pistă de aterizare, după ce temperaturile din statul american New Hampshire au închețat bocnă apele lacului Winnipesaukee.

Lungă de aproape 800 de metri, pista se poate deschide numai atunci când gheaţa are o grosime de cel puţin 30 de centimetri, a explicat Paul LaRochelle, managerul singurului aeroport pe gheaţă aprobat de Administraţia Federală a Aviaţiei, agenţia de transport aerian din Statele Unite.

'Nu conducem camioanele noastre până aici dacă gheaţa nu are 30 de cm grosime. Dacă există 22 cm acolo, 30 cm acolo, 25 cm în alt loc, nu deschidem. Până când nu are aceeaşi grosime peste tot', a spus LaRochelle, care iese în fiecare zi pentru a măsura grosimea gheţii.

În week-end, grosimea gheții a atins 50 de centimetri şi, pe aeroportul deschis în urmă cu o săptămână cu personal de la Departamentul de Transporturi din New Hampshire, au aterizat câteva avioane, nu însă fără dificultăţi.

'Gheaţa este alunecoasă. Mulţi piloţi spun asta', a spus unul dintre responsabilii operaţiunilor de pe pistă, Carol Niewola.

'Să întorci, să opreşti devin manevre dificile deşi ele sunt foarte uşor de făcut pe piste pavate sau cu iarbă, însă aici pe gheaţă este foarte diferit. Există un strat mic de zăpadă pe gheaţă, care oferă un pic de aderenţă, dar nu este grozav', a adăugat ea.


4 views0 comments

Recent Posts

See All