• Lumea in Stiri

Poetul-matematician sau matematicianul-poet

Updated: Aug 12

60 de ani de la moartea poetului și matematicianului giurgiuvean ION BARBU (născut DAN BARBILIAN), unul dintre cei mai importanți poeți interbelici, reprezentant al modernismului literar românescDan Barbilian s-a născut pe data de 19 martie 1895, la Câmpulung-Muscel.


A fost unul dintre cele mai importante personalități române din perioada interbelică, reprezentant al modernismului literar românesc.


Dan Barbilian era fiul judecătorului Constantin Barbilian (care și-a latinizat numele de familie inițial ,,Barbu”).

Ca matematician este cunoscut sub numele său adevărat: Dan Barbilian.


Ca poet semnează cu pseudonimul de Ion Barbu: ,,Numele de Ion Barbu nu este un pseudonim întâmplător. Așa l-a chemat pe bunicul meu, maistru zidar și mahalagiu bucureștean… Lui îi datorez atmosfera balcanică din ultimele mele poezii…I-am luat și numele, deci, eram dator să las ca glasul lui să se facă auzit !”

Talentul său matematic se manifestă încă din timpul liceului, când elevul Barbilian publică remarcabile contribuții în revista Gazeta Matematică. În tot acest timp, Barbilian își dezvoltă și pasiunea pentru poezie.


Între anii 1914-1921 studiază matematica la Facultatea de Științe din București, studiile fiindu-i întrerupte de perioada în care își satisface serviciul militar în timpul Primului Război Mondial.

Debutul său artistic a fost declanşat de un pariu cu Tudor Vianu. Plecaţi într-o excursie la Giurgiu în timpul liceului, Dan Barbilian îi promite lui Tudor Vianu că va scrie un caiet de poezii, argumentând că spiritul artistic se află în fiecare.Dan Barbilian îşi descoperă talentul şi iubirea faţă de poezie. El spunea că poezia şi geometria sunt complementare în viaţa sa: acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaştere şi imaginaţie.

Din poemele fabulative cu elemente de figuraţie din natură, capodopera rămâne însă ,,Riga Crypto şi Lapona Enigel”, balada închipuită de Ion Barbu ca zisă de un menestrel, ”la spartul nunţii, în cămară".


În anul 1923, o cunoaște în casa unei prietene pe Gerda Hossenfelder, fiica unui medic de vază din Cotbuz, pe atunci studentă în anul întâi la chimie, în Berlin.


Se căsătorește cu aceasta la 14 iunie 1925, la Giurgiu.

Opera cea mai importantă a poetului Barbu o constituie volumul ”Joc secund”, publicat în anul 1930.


La 11 august 1961, la București, Dan Barbilian/Ion Barbu s-a stins din viață. Nu a lăsat nici urmași biologici, nici spirituali. Coman Andreea, bibliotecar la Biblioteca Județeană I.A. Bassarabescu, Giurgiu

206 views0 comments