• Lumea in Stiri

Pomul vieții și uleiul miraculos


Doina Crețu, Jurnalist specializat pe Sănătate


Astăzi sărbătorim un arbore supranumit Pomul vieții: Adunarea Generală a ONU, la inițiativa Marocului, a decis unanim, anul acesta, ca data de 10 mai să fie marcată drept Ziua internațională a arborelui de argan (au ales 10 mai pentru că data are legătură cu ciclul de maturare a fructelor arborelui de argan).


Dar de ce atâta atenție acordată unui copac care crește în Nordul Africii?


Pentru berberii din deșert este cu adevărat un arbore salvator de vieți pentru că ajută deopotrivă la supraviețuirea oamenilor și animalelor, în climatul secetos.


Lemnul e folosit la încălzit, frunzele lui hrănesc oile și cămilele, fructele sunt bune pentru capre, iar oamenii extrag din semințe un prețios ulei folosit la gătit dar și în cosmetică, ca un fel de elixir de tinerețe. Cu alte cuvinte, acest arbore întâlnit mai ales în Regatul Marocului este o sursă străveche de dezvoltare durabilă și în jurul lui s-au țesut multe aspecte legate de patrimoniul cultural imaterial al umanității, în special medicina, industria cosmetică și gastronomia, recunosc proprietățile minunate ale uleiului de argan.


Arborele de argan ajunge la o înălțime de 10 metri, trăiește cam un sfert de mileniu și face fructe abia după 50 de ani. Fructele, de mărimea măslinei, se recoltează manual când devin galbene la culoare. Este extrem de dificilă scoaterea și mai ales spargerea sâmburilor, îndeletnicire rezervată femeilor.


De aceea Rezoluția ONU are în vedere recompensarea financiară a femeilor care îşi desfăşoară activitatea în zonele rurale, unde se găsesc plantaţiile de argan, iar Marocul susţine dezvoltarea acestui sector pentru eradicarea sărăciei.În Maroc, uleiul de argan este folosit de secole, fiindu-i recunoscute deopotrivă proprietățile nutritive și curative: are efect antiinflamator și este extrem de bogat în vitamilele E și A. Uleiul are o aromă puternică, care amintește de nucă, iar berberii îl folosesc la prepararea pâinii, dar în general este de dorit să fie adăugat la mâncare după ce a fost gătită ca să nu se distrugă, prin expunerea la caldură, principiile active.


Se pune în hummus, salate, supe, pește, legume fripte, brânzeturi de capră, iar din amestecul cu migdale și miere rezultă o pastă numită „amalou” care este servită la micul dejun.


Acest ulei rar este prețuit mai ales de sexul frumos care i-a descoperit efectul de hidratare intensă a pielii, de catifelare și încetinire a procesului de îmbătrânire, atenuând ridurile. Și părul beneficiază de atingerea uleiului de argan, femeile berbere îl folosesc de secole pentru vitalitatea podoabei capilare.

Arborii de argan acoperă peste 70% din valea Souss din sud-vestul Marocului, care este cel mai mare exportator internaţional de produse pe bază de argan. Vânzările globale de ulei de argan sunt în creştere, ajutate de studii care sugerează că „aurul lichid” face bine la sănătate.


Producţia, care provine aproape în totalitate din Maroc, se preconizează că va ajunge la 19.623 de tone de ulei de argan cu o valoare de piață de 1,79 miliarde de dolari până în 2022.


Iată câte argumente pentru alegerea datei de 10 mai drept Ziua Internațională a Arborelui de Argan!

109 views0 comments