• Lumea in Stiri

Porumbei impaiati si scaune care se topesc intr-o colectie excentrica a unui miliardar francez


Redeschiderea, săptămâna aceasta, a muzeelor din Paris îi va oferi în cele din urmă miliardarului francez Francois Pinault şansa de a-şi prezenta vasta colecţie de artă contemporană, care cuprinde de la porumbei împăiaţi la scaune care se topesc treptat.

Inaugurarea muzeului, aflat în clădirea unei burse de mărfuri din secolul al XIX-lea, la doar câteva străzi de muzeul Luvru, a fost amânată de două ori din cauza pandemiei de coronavirus după ce anterior a avut parte de mai multe ghinioane, proiectul iniţial fiind chiar abandonat în 2005.

Pinault, în vârstă de 84 de ani, care a făcut avere din comerţul cu cherestea înainte să intre în domeniul retailului, calcă pe urmele rivalului său, magnatul din domeniul bunurilor de lux Bernard Arnault, în încercarea de a-şi pune amprenta asupra scenei de artă pariziene prin muzee şi proiecte de renovare.


Bourse de Commerce - Pinault Collection, care îşi va deschide porţile sâmbătă, în 22 mai, a pregătit vastul tezaur de opere de artă deţinute de magnat, pe care a început să le cumpere încă din anii 1980, şi care cuprinde, printre altele, creaţii ale fotografei Cindy Sherman şi ale pictorului Peter Doig.Cele 200 de opere de artă care vor fi expuse cu prilejul deschiderii, multe scoase direct din depozit, sunt semnate, printre alţii, de artişti care nu au avut retrospective în Franţa, cum ar fi Kerry James Marshall, cunoscut pentru picturile înfăţişând personaje de culoare şi explorări ale istoriei afro-americane.


O operă efemeră a artistului Urs Fischer, născut în Elveţia, va fi una dintre piesele de rezistenţă, alcătuită din sculpturi din ceară instalate în spaţiul central, reprezentând scaune şi o statuie dintr-un material asemănător marmurei, concepute astfel încât să se topească lent, pe o perioadă de şase luni, ca şi cum ar fi fost aprinse.


La înălţime, porumbei împăiaţi privesc în jos spre galerie în cadrul unei instalaţii de artă denumite ''Others'', de Maurizio Cattelan, concepută pentru a da vizitatorilor sentimentul că sunt observaţi.

Proiectul vine după o tentativă a lui Pinault de a construi un nou muzeu în vestul Parisului pe amplasamentul unei foste fabrici de automobile Renault, care a rămas blocat din cauza disputelor cu autorităţile locale. Miliardarul a deschis de atunci două muzee în Italia, la Veneţia.


Pe 19 mai, numeroase muzee din Franţa se redeschid pentru prima dată din octombrie, odată cu relaxarea restricţiilor împotriva COVID-19.


Bourse de Commerce - Pinault Collection va primit un număr zilnic de vizitatori cuprins între 600 şi 700, limitat faţă de capacitatea integrală de 1.700.Exteriorul Bourse de Commerce, clădirea unei foste burse de cereale, a fost restaurat, în timp ce la interior, vechiul se amestecă cu noul. O pasarelă din ciment proiectată de arhitectul japonez Tadao Ando oferă vizitatorilor o privire mai de aproape asupra cupolei impozante din sticlă precum şi asupra unei picturi de la sfârşitul secolului al XIX-lea, care înfăţişează o perspectivă învechită, eurocentrică asupra lumii, plină de stereotipuri culturale.


24 views0 comments