• Lumea in Stiri

Posibil culoar verde pentru romanii care calatoresc in Grecia


Ministrul economiei și turismului, Claudiu Năsui, a discutat în ultimele zile cu omologul său grec, Harri Teocharis, posibilitatea unui posibil culoar verde pentru turiștii din cele două țări.


Vacanţele românilor în Grecia ar putea fi, astfel, scutite de cozile la frontieră.


Lucrăm la o modalitate în care românii care vor să-și facă vacanța în Grecia să o poată face mult mai ușor. Cu teste sau certificate de vaccinare, dar standardizate, care sa fie recunoscute de autoritatile celor două țări , să nu mai stăm în carantină, de exemplu, să fie totul mult mai rapid” – a decalarat pentru Europa FM, ministrul Claudiu Năsui.


Miniștrii turismului din România și Grecia se vor întâlni pe 11 martie, la București, pentru a definitiva aceste propuneri.


În UE, chestiunea certificatelor de vaccinare - încă neclară


Liderii Uniunii Europene vor discuta joi, 25 februarie, şi vor încerca să se pună de acord să lucreze la realizarea de certificate de vaccinare pentru cetăţenii UE care s-au vaccinat împotriva COVID-19.


În special țările din sudul UE, care depind puternic de turism, sunt disperate să salveze sezonul de vară, relatează Reuters, citând un draft de concluzii pe care l-a consultat.


În condiţiile în care campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 încep să capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia şi Spania, fac demersuri pentru adoptarea rapidă a unui certificat valabil la nivelul întregii UE pentru cei deja inoculaţi, astfel încât oamenii să poată călători din nou.


Deşi statele membre sunt de acord că un certificat de vaccinare ar fi binevenit, mai este încă de lucru în privinţa detaliilor, respectiv dacă certificatul să fie în format digital, dacă să fie acceptat la nivel global şi în ce stadiu al vaccinării în general în doi paşi ar trebui emis, scrie Reuters.


UE lucrează împreună cu Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), care este hotărâtă să resusciteze transportul aerian, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Dar călătoria în baza unor certificate ridică şi unele probleme legale pentru că aceia care au rămas în ultima etapă de vaccinare ar putea afirma că libertatea lor de mişcare a fost restricţionată nejustificat de listele de aşteptare de luni de zile.


În februarie, Grecia şi Israelul au semnat un acord pentru a relaxa restricţiile de călătorie în Grecia pentru israelienii care au dovada că s-au vaccinat împotriva COVID-19.

262 views0 comments