• Lumea in Stiri

Potentiala legatura intre vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine

Update: Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-COVID din Regatul Unit a recomandat să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 30 de ani, atunci când acest lucru este posibil.


Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat, astăzi, că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost imunizați cu acest ser.

Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a convocat o reuniune extroardinară a miniştrilor sănătăţii din statele Uniunii Europene pentru a analiza decizia pe care o va adopta Agenţia Europeană a Medicamentului despre vaccinul de la AstraZeneca.

În cazul în care se va continua administrarea vaccinului în Uniunea Europeană, se va decide interzicerea sa la anumite categorii în funcţie de vârstă, sex sau istoric medical, dacă se va consideră că unele categorii sunt mai predispuse la dezvoltarea de cheaguri sangvine, iar concluzia va fi că aceste incidente sunt legate de vaccinare.

Şapte decese provocate de tromboză au fost raportate în Marea Britanie, dintr-un total de 30 de cazuri identificate. În total, peste 18 milioane de doze cu vaccinul de la AstraZeneca au fost administrate în această ţară.

Universitatea Oxford a anunţat marţi că suspendă testările pe copii ale vaccinului său anti-COVID-19, dezvoltat în colaborare cu laboratorul anglo-suedez.

Temerile legate de acest vaccin riscă să compromită continuarea campaniei masive de vaccinare în Marea Britanie, ţară unde pandemia de coronavirus a provocat moartea a aproximativ 127.000 de persoane.

Din precauţie, mai multe ţări europene au decis să suspende administrarea vaccinului la persoanele cu vârste sub 60 de ani, printre care Franţa, Germania şi Canada. Norvegia şi Danemarca au suspendat total administrarea vaccinului AstraZeneca.


10 views0 comments