• Lumea in Stiri

Poveştile cântăreţelor născute în aceeaşi zi: Margareta Pâslaru, Angela Similea şi Mirabela Dauer
Tuturor, ziua de 9 iulie le-a purtat noroc pe plan profesional.


Margareta Pâslaru, de exemplu, este inconfundabilă când cântă şlagărul Lasă-mi toamnă pomii verzi.


Mulţi români îşi amintesc de rolul minunat din filmul Veronica, de exemplu, dar şi la apariţiile fermecătoare la Revelioanele din comunism.


Puţini ştiu, însă, că – înainte de a lucra în televiziune – Margareta Pâslaru a fost plecată aproape 10 ani, din 1883, în America. Și-a urmat atunci soțul, pe Gheorghe Sencovici, și și-a luat cu ea fiica, pe Ana Maria. Practic, a reunit familia în SUA.În America a lucrat zece ani în galerii de artă. Domeniul nu-i era străin. Unchiul ei este sculptorul celebru, Ion Dimitriu Bârlad, care ne-a lăsat operele “Femeie cu ulcior” (în Parcul Cișmigiu, din București), bustul lui Titu Maiorescu, monumentul lui Al.I. Cuza la Galați sau “Aruncătorul de grenadă” din Bușteni.


În copilărie a fost marcată de divorțului părinților ei şi de moartea prematură a tatălui.Margareta Pâslaru împlineşte astăzi 78 de ani.


Angela Similea împlineşte 75 de ani.


Aniversarea o găseşte împovărată de datorii şi încă tristă după moartea ultimului ei soţ, parlamentarul Victor Surdu. A fost căsătorită de 4 ori. Despre una dintre căsătorii – cu un om de afaceri olandez – poveststește că a fost traumatizantă.


Drumul către muzică l-a început în liceu, când a fost descoperită de profesorul de muzică Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Primul succes l-a obținut la Festivalul Internațional Cerbul de Aur din anul 1970: Cerbul de Argint.


"Un albastru infinit", "Dacă n-ai fi existat", "Grăbește-te și vino", "Balada iubirilor deschise", "Recheamă-mă și-am să revin", "Voi cânta pentru mileniul trei", "Nu-mi lua iubirea", "Viața merge iubind înainte", "Ultimul tramvai" sau "Să mori de dragoste rănită", "Casa mea" – sunt doar câteva din șlagărele care au făcut-o celebră și pentru care va rămâne în istoria muzicii ușoare românești.Melodia "Să mori de dragoste rănită", compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată "melodia secolului al XX-lea" de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000.

Mirabela Dauer s-a născut și ea tot pe 9 iulie, dar în 1974.


Vocea ei este considerate una dintre cele mai bune voci feminine din ultimii 40 de ani. A lansat până în prezent 40 de albume. Printre șlagărele ei se numără: "Ce dor mi-a fost de ochii tăi", "Dormeau pe-o frunză două stele" și "Te aștept să vii (Fotoliul din odaie)".


A debutat în muzică în anul 1963 alături de formația rock Roșu și Negru, cu care interpreta în special melodii din repertoriul Ritei Pavone.

Din 1967 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, în 1970 și-a făcut debutul în televiziune.

Și ea a avut parte de două căsnicii nefericite.
96 views0 comments