• Lumea in Stiri

Poveste de dragoste în pandemiePresa din Italia a fost impresionată de dragosta și loialitatea unei italience în vârstă de 62 de ani, care își vizitează soțul internat într-un azil din Bologna zi de zi, de 420 de zile.


Însă, din cauza pandemiei de COVID-19, îl poate vedea doar prin fereastră.


Femeia petrece toată ziua pe o bancă, sub fereastră, îi citește ziarul și se uită la meciuri împreună.

Începând cu 7 martie 2020, Elisabetta Morotti, în vârstă de 62 de ani, s-a așezat la geamul încăperii în care este îngrijit soțul ei cu dizabilități foarte grave, în căminul pentru vârstnici „Giacomo Lercaro” din Bologna, scrie La Repubblica.

De când căminul a fost „blindat” din cauza COVID, acum mai bine de un an, Elisabetta merge acolo șapte zile pe săptămână, pe ploaie și zăpadă, de la ora 9.00 până seara și se întoarce acasă doar pentru a dormi.

Femeia spune că a sesizat de nenumărate ori autoritățile, cerându-le să poată intra în azil, cu atât mai mult cu cât cei din cămin sunt vaccinați, dar nu a primit acordul.

Când ajunge la soțul ei, îi citește ziarul prin geam: „țip atât de tare încât mă aud cei de peste drum, dar nu-mi pasă. Zilele trecute îi citeam despre un meci și cineva din clădirile din jur a strigat rezultatul: 4 la 1”.

Alteori, cei doi se joacă cu iPad-urile. Urmăresc meciuri la televizorul din camera bărbatului, chiar dacă ea nu aude, alteori joacă scrabble, ajutați de un angajat al centrului.


La ora cinei se uită la o emisiune îndrăgită în Italia.

În glumă, spunem că, la sfârșitul acestei perioade, el își va pierde și auzul, iar eu vocea”, glumește Elisabetta Morotti.

Dacă plouă, femeia așează o bucată de plastic deasupra ferestrei, ca un fel de acoperiș. Când e frig se îmbracă cu mai multe straturi.

„Înainte de pandemie, locuiam practic acolo: l-am hrănit, l-am îngrijit, am făcut totul”, spune femeia.

Soțul ei este internat în cămin din 2013, din cauza efectelor secundare ale unui accident vascular cerebral.


19 views0 comments