• Lumea in Stiri

Povestea aviatorului-erou, care a murit la 102 ani


O formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” a survolat partea de sud a Capitalei, duminică, în jurul orei 14,00, pentru a aduce un ultim omagiu pilotului de vânătoare Ion Dobran.


„Generalul-locotenent (rtr.), erou al celui de-al Doilea Război Mondial, îşi va continua zborul nestingherit şi după trecerea la cele veşnice, urmându-şi visul ce l-a călăuzit o viaţă”, scrie Ministerul Apărării pe pagina sa de Facebook.


Generalul-locotenent în retragere Ion Dobran, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, a murit vineri la vârsta de 102 ani.


Lumea în știri vă prezintă povestea aviatorului erou


Generalul locotenent aviator Ion Dobran a fost ultimul pilot de vânătoare al celui de Al doilea Război Mondial.


În 1944 era comandantul Escadrilei 48, grupul 9 aviație vânătoare, dislocat pe Aerodromul din Tecuci unde, în urma unei lupte aeriene a doborât un avion american.


Bătălia aeriană din 6 iunie 1944, dată pe care istoria o consemnează ca fiind ziua debarcării trupelor aliate în Normandia, nu a uitat-o niciodată şi a povestestit-o oricui stătea să asculte. Era o zi frumoasă de vară, o zi liniştită.


„Îmi ziceam eu atunci că nu or să vină americanii să ne bombardeze, că aveau treabă acolo, în Normandia, dar nu a fost aşa...“.În acea zi, americanii au atacat România din înaltul cerului, cu Mustang-urile.


A început lupta aeriană.


Ion Dobran se afla la manşa unui Messerschmitt 109.


Eram în zona Galaţiului când am rămas fără copilot. M-am îndreptat spre Constanţa, am luat înălţime faţă de ei şi m-am hotărât să atac, deşi americanii erau în formaţie de trei. L-am nimerit pe cel din dreapta“, rememora el atacul .


La manşa avionului american se afla tânărul sublocotenent Barrie Davis, care activa în Grupul 325 Aviaţie Vânătoare. După ce a fost atacat de român, avionul avariat a aterizat forţat în zona Ucrainei, însă pilotul a supravieţuit.


De la acea confruntare a trecut jumătate de veac până când fostul său adversar a dat peste un jurnal de front în care românul descria lupta aeriană din ziua Z.


O perioadă, cei doi foşti inamici au corespondat până când Barrie Davis a venit în România, de data aceasta ca aliat. „Am stat câteva zile împreună“, povestestea Ion Dobran.


S-au privit în ochi, și-au strâns mâinile și apoi s-au luat în brațe. A fost momentul unei întâlniri unice: inamici în război, prieteni pe viață.


Generalul în rezervă Ion Dobran a fost doborât de trei ori în luptele aeriene din cel de-Al Doilea Război Mondial, dar în perioada comunistă nu și-a mai găsit locul decât la un strung.

33 views0 comments

Recent Posts

See All