• Lumea in Stiri

Povestea celei mai frumoase fotografii din 2021Un copil doarme într-o casă distrusă de eroziunea marină, pe o plajă din Ghana. Aceasta este imaginea care a fost desemnată cea mai bună fotografie de mediu a anului 202.

Ea a fost realizată de fotograful spaniol Antonio Aragón Renuncio, care a obținut și un premiu de 10.000 de lire sterline la concursul Fotograful de Mediu al Anului, ajuns la a 14-a ediție.


Fotografia trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea nivelului mării în țările din Africa de Vest, fenomen care obligă mii de oameni să-și părăsească locuințele.


Antonio Renuncio a povestit că a realizat fotografia câștigătoare în timpul călătoriilor pe care le face în Africa, în care întâlnește diverse probleme legate de mediu. A petrecut o perioadă în Ghana și a ajuns să cunoască mulți dintre oamenii care au devenit protagoniști ai fotografiilor săi.


"Lucrând pe plaja Afiadenyigba, am întâlnit doi copii care munceau ca să extragă nisip din mare, care ajungea să fie vândut ca material de construcție. O activitate ilegală și aspru pedepsită de autorități. Cei doi copii erau Francis, de 14 ani, și Eli, de 10 ani. După ce le-am făcut fotografii cu saci cu nisip mai grei decât ei, i-am întrebat de ce nu sunt la școală. Mi-au spus că tatăl lor era bolnav și că au fost nevoiti să meargă pe plajă să lucreze, ca să poată câștiga niște bani pentru hrana familiei. De asemenea, mama lor nu avea bani să le plătească taxele școlare. Cred că acestea sunt realitățile dure care mă fac să revin acolo. Mi-ar plăcea ca această imagine să pună pe gânduri cât mai mulți oameni, chiar dacă doar pentru o clipă. Dacă reușesc să fac pe cineva atent măcar cinci secunde, înseamnă că munca mea nu a fost degeaba. Nu sunt foarte optimist cu privire la viitorul acestui copil, deși sper ca oamenii să reacționeze și el să primească șanse mai mari în viață decât are acum.

Problema eroziunii de coastă în această parte a lumii se înrăutățește în fiecare an și nu are soluții. Nivelul mării în largul coastei Togo și al altor țări din Africa de Vest continuă să crească și să înghită totul în calea lor. Eroziunea marină distruge zeci de metri de pământ în fiecare an. Ca urmare a acestei probleme globale de mediu, mii de oameni (în principal femei și copii) au fost deja forțați să-și părăsească casele și să migreze pentru a evita o moarte sigură", a povestit fotograful.

29 views0 comments