• Lumea in Stiri

Povestea celui mai celebru detectiv din lume


În urmă cu 162 de ani, la 22 mai 1859, se năștea scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle, cel care a creat celebrul personaj Sherlock Holmes, unul dintre cei mai cunoscuți detectivi din lume.


Născut la Edinburgh, în Scoţia, fiu al unui artist alcoolic, tînărul Arthur a beneficiat de o educaţie excelentă, învăţând la o şcoală de iezuiţi engleză, apoi la alta austriacă înainte de a studia medicina şi a-l cunoaşte pe profesorul Joseph Bell.


Când l-a inventat pe Sherlock Holmes, scriitorul a fost inspirat de personalitatea lui Joseph Bell, eminent chirurg scoțian și profesor la facultatea de medicină a Universității din Edinburgh.


Conan Doyle era elevul lui Bell și un mare admirator al abilităților deductive pe care acesta le aplica la autopsii, la investigarea scenei crimelor și la stabilirea diagnosticelor. De altfel, Joseph Bell este considerat unul dintre părinții medicinei legale moderne.


Sir Arthur Conan Doyle, membru al Laboratorului Național de Cercetări Psihice, era pasionat și de subiectele mistice și de studiul fenomenelor paranormale. El era profund convins că anumite persoane au capacități paranormale și că știința modernă poate demonstra existența acestora. Interesul acesta, probabil, a fost și motivul prieteniei care l-a legat de Harry Houdini, celebrul iluzionist american de origine maghiară, artist al evadărilor.


Conan Doyle era fascinat de talentele lui Houdini și îi elogia puterile supranaturale. Deși iluzionistul nu rata nicio ocazie pentru a-și expune opiniile sale anti-spiritiste și îi repeta prietenului său că magia sa se bazează pe antrenamente fizice intense, trucuri ingenioase și multă regie,

Revenind la apariția lui Sherlock Holmes, iniţial detectivului îi era sortit să poarte numele de Sherrinford, dar Doyle și-a schimbat părerea și l-a numit după un celebru jucător de cricket, sportul lui preferat.Prima carte în care a apărut Sherlock Holmes, "A Study In Scarlet", scrisă de Sir Arthur Conan Doyle la 27 de ani, a fost respinsă de toate editurile din Anglia. Sir Arthur s-a gândit atunci chiar să renunțe la cariera de scriitor după un asemenea eșec.


Al doilea roman cu Sherlock Holmes a fost scris în urma unei cine la care a participat şi Oscar Wilde. Editorul Joseph Stoddart i-a scos pe Doyle şi Wilde la masă în 1889 şi le-a oferit 100 de lire sterline fiecăruia pentru câte o opera de 40.000 sau mai mult cuvinte. Rezultatul a fost “Semnul celor patru” al lui Sir Conan Arthur Doyle, iar Wilde a scris “Portretul lui Dorian Grey”.


Sherlock Holmes a inspirat, de atunci peste 200 de filme, seriale, povești și personaje rămase celebre, cu pălăria ecosez, pipa și vioara nelipsite. Multe dintre tehnicile folosite acum de detectivi au fost descrise, pentru prima dată, în romanele polițiste în care Sherlock Holmes folosea deja identificarea în funcţie de amprentă în 1890, cu câţiva ani înainte de primul caz înregistrat de folosire a amprentelor, care s-a petrecut în Argentina.


De-altfel, popularitatea extraordinară de care s-au bucurat aventurile lui Holmes, mai întâi în Anglia, odată cu "Studiul în roşu", apoi pretutindeni, graţie celor 56 de povestiri cu Sherlock, semnate de Doyle din 1887 şi până în 1926, decurg din metodele logice aplicate de insolitul detectiv.

Sir Arthur Conan Doyle nu este doar autorul seriei "Sherlock Holmes". El a fost doctor şi jurnalist, dar și pasionat de avocatură și medicină.


Sir Arthur Conan Doyle a murit la 7 iulie 1930, la reşedinţa sa din Sussex. Dar Sherlock Holmes, detectivul perfect, „maşinărie de observat şi de gândit”, după cum îl descrie la un moment dat imaginarul Dr. Watson, va continua să existe atâta timp cât vor fi amatori ai poveștilor polițiste.


Recent Posts

See All