• Lumea in Stiri

Povestea celui mai vechi drapel din lume


Numit Dannebrog, „haina roşie” sau „haina daneză”, drapel roşu cu o cruce albă a apărut cu certitudine în timpul Cruciadelor nordice. Este vorba despre drapelul danez, a cărui poveste a început în urmă cu 802 ani.
Legenda spune că drapelul a apărut desenat pe cer în 15 iunie 1219, în timpul bătăliei de la Reval, azi Tallin, în Estonia, între armatele regelui danez Valdemar al II-lea şi estonieni. Apariţia miraculoasă a stindardului Daneborg pe cer a dat curaj danezilor, care au câştigat bătălia. Dar mai există și o altă legendă, care spune că în cursul luptei, tunica albă a regelui Valdemar a devenit roşie de la sângele duşmanilor .


Sigur legendele au sau un sâmbure de adevăr, dar și mai sigură este vechimea Danneborgului. La mijlocul secolului al XIV-lea, acest stindard este menționat într-o lucrare a lui Geldre Claes Heinen, pentru ca la sfârșitul aceluiași veac să apară și în sigiliul lui Eric de Pomerania, regele Uniunii de la Kalmar.


Modelul drapelului danez a fost adoptat ulterior de toate statele nordice: Suedia- albastru cu cruce galbenă, Norvegia- roșu cu cruce alb-albastră, Islanda- albastru cu cruce alb-roșie, și Finlanda- alb cu cruce albastră.
În timpul uniunii personale Norvegia- Danemarca, Dannebrog a rămas și steagul Norvegiei, până ce această țară și-a adoptat propriul drapel în 1821.

Dannebrogul este cel mai vechi steag național încă folosit.92 views0 comments