• Lumea in Stiri

Povestea Eroului Necunoscut

de Simona Șerbănescu

Ostașul Necunoscut: Aici zace, fericit întru Domnul, Ostașul Necunoscut. Pe oasele lui stă pământul României întregi. 1916-1919- sunt cuvintele înscrise pe lespedea făcută de Generația Marii Uniri pentru Mormântul Eroului Necunoscut.


În urmă cu 98 de ani, în memoria tuturor celor care au crezut și au luptat pentru România Mare, în Parcul Carol din capitală se ridica Mormântul Ostaşului Necunoscut.Era un gest de recunoștință pentru cei căzuţi pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului la care, în 17 mai 1923, a fost prezent familia regală, membrii guvernului, ai corpurilor legiuitoare și un numeros public.


Dar recunoștința a încetat odată cu instaurarea regimului comunist, care a considerat de cuviință să mute mormântul la Mausoleul Eroilor din 1916-1918, pe furiș, în anul 1959, pentru a face loc monumentului dedicat liderilor Partidului Comunist.
De ce a fost nevoie de un Mormânt al Eroului NecunoscutCâtă suferinţă a provocat Primul Război Mondial? Imaginați-vă o Românie acoperită de cruci. Morminte săpate la repezeală pe câmpuri, pe drumuri sau la marginea satelor. Oamenii au fost îngropați acolo unde au murit în timpul luptelor. În cifre, 330.000 de soldaţi şi ofiţeri și-au pierdut viața sau au fost dați dispăruți.

Lor li se adaugă 650.000 de victime din rândul civililor.Sunt cifrele prezentate, la finalul conflagraţiei, în Buletinul de Informaţii al Secţiei a II-a din cadrul Marelui Cartier General al Armatei Române.


Simbolul acestei suferințe, a tuturor eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, este reprezentată de Eroul Necunoscut al României.Cum a fost ales Eroul Necunoscut


Decizia vremii a fost ca alegerea să se facă dintre zece sicrie cu eroi necunoscuți aduși de pe toate fronturile importante din țară, tocmai pentru ca prin el să fie onorați toți cei care au murit în Primul Război Mondial. Totul s-a întâmplat pe pământul de la Mărășești, în Biserica Maicii Domnului.

Eroul a fost ales de un copil de 12 ani, Amilcar Săndulescu, de la Liceul Dimitrie Sturdza din Craiova, orfan de Război, al cărui tată a murit undeva în 1917, pe fronturile din Moldova.

Destinul lui Amilcar Săndulescu probabil că tocmai acesta a fost, pentru că după doar două luni, în 28 iulie 1923, într-o tabără cu colegii, Amilcar Săndulescu s-a înecat la Techirghiol.

Mormântul Eroului Necunoscut a fost readus în Parcul Carol, la Monumentul Eroilor, în 26 octombrie 1991, dar abia în 25 noiembrie 2006 și-a regăsit liniștea și a fost reînhumat în locul inițial din 1923.Pentru cei care nu știu cum arată un erou, e suficient să privească fotografiile celor care au luptat în Primul Război Mondial.
de Simona Șerbănescu- jurnalist Radio România Actualități


sursa foto: Ministerul Apărării Naționale și Oficiul pentru Cultul Eroilor