• Lumea in Stiri

Povestea eroului roman din Al Doilea Razboi Mondial, inhumat in satul natal dupa 77 de ani


Rămăşiţele eroului român din Al Doilea Război Mondial Botezan Panfilie, căzut în luptele din august 1944 în judeţul Iaşi, au fost înhumate în satul natal din Alba, la 77 ani de la moartea sa.Un delegat al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a predat familiei rămăşiţele pământeşti ale militarului român, care au fost descoperite, întâmplător, în anul 2016, împreună cu muniţie şi efecte militare, de localnicii comunei Ciurea din judeţul Iaşi.

Ulterior, o echipă de procurori militari criminalişti, poliţişti şi legişti, au făcut cercetări și au descoperit obiecte militare şi oseminte.


Expertiza criminalistică, a anunțat Parchetul Militar, a stabilit că un obiect metalic ridicat de la faţa locului era o plăcuţă de identificare militară de fabricaţie germană cu inscripţia: 'MATR 129 CTG 1944' şi 'REG 108 YM'.


Cercetările au indicat că plăcuţa s-a aflat în dotarea Armatei Române, iar posesorul acesteia a fost soldatul (r) Botezan Panfilie, născut la 1 februarie 1922 în comuna Sânbenedic din judeţul Alba, luat în evidenţa Centrului Militar Judeţean Alba în 2 aprilie 1943 şi dat dispărut în 1944, în luptele de pe raza judeţului Iaşi.

Soldatul Botezan Panfilie a fost mobilizat la 20 septembrie 1943 la Batalionul 8 Vânători de Munte al Regimentului 108. El a plecat în misiune în zona de operaţii a batalionului la 24 aprilie 1944, iar la 27 august 1944 a fost declarat căzut în luptele de la Iaşi din data de 23 august 1944.

Un fost camarad le-a spus membrilor familiei că în momentul în care a fost atins de schije, tânărul soldat şi-a strigat mama, apoi a murit. Singura fotografie cu soldatul Botezan Panfilie este cea în care apare alături de familie, la vârsta de 10 ani.


Acum s-a stabilit că soldatul Botezan Panfilie a murit în timpul operaţiunilor militare, în care s-a folosit artileria.

După finalizarea cercetărilor, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a făcut demersurile necesare pentru înhumarea militarului căzut la datorie cu ceremonialul și onorurile militare cuvenite, la cimitirul din comuna Fărău, judeţul Alba.


122 views0 comments