• Lumea in Stiri

Povestea Miss Romania


Au trecut deja 92 de ani de la prima ediție a concursului Miss România organizat în anul 1929.

Povestea, însă, până la această primă ediție este ceva mai lungă, dacă e să luăm în calcul concursul organizat în 1906 în Parcul Filaret din București, câștigat de tânăra Maria Peligrad din Sibiu- pe atunci Transilvania aparținea de Ungaria.

Tânăra din Săliște făcea parte dintr-o familie de meșteșugari fiind cea mai mică fiică a familiei, dar cea mai pricepută în ale coaserii. După moartea tatălui, la doar 13 ani, a început să deprindă pasiunea pentru a coase, iar costumul cu care a câștigat concursul a fost făcut chiar de ea. „De obicei româncele își coseau singure costumele acelea splendide, acum, din nefericire e un obicei care nu mai există, dar costumul acela a fost primul pe care ea l-a făcut”, povestea Doru Peligrad, nepotul ei.

Într-o carte poştală editată de Dumitru B. Comşa în 1906, o regăsim pe Maria Peligrad, o ţărancă din Sălişte devenită prima româncă menţionată în arhive drept câştigătoare a unui concurs de frumuseţe. Este vorba despre primul concurs de frumuseţe din România, organizat în anul 1906, în Parcul Filaret din Bucureşti – actualul Parc Carol.

În tradiţia vremii se impuseseră, de câteva decenii, târgurile meşteşugăreşti, în cadrul cărora, pe lângă produsele specific româneşti, era prezentat şi portul, a cărui diversitate, frumuseţe şi bogăţie de motive impresiona din plin vizitatorii. Devenit un veritabil simbol al portului popular, Maria Peligrad a probat puterea impresionantă de seducţie a iei româneşti în cadrul concursului de la Bucureşti.

Concurs Miss România în adevăratul sens al cuvântului s-a organizat, la iniţiativa revistei ”Realitatea Ilustrată”, în anul 1929.Anunţul referitor la competiţie a apărut în numărul din 1 ianuarie 1929 al publicaţiei: “Dudue draga, stimata domnisoara, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezinta pentru voi anotimpul primavaratec. Prindeți acest moment. Va oferim prilejul. Participati la concursul nostru. E o splendidă lupta dată pe județe, pe regiuni, pe țară și lupta se va da apoi cu frumusețile de pe întregul glob. Care va birui? Cine știe, poate că d-ta, sau d-ta, dudue, tânara cititoare cu ochi in cari noaptea si-a filtrat misterele, sau in cari cerul și-a picurat seninul”.

În urma preselecţiilor, în concursul Miss România au rămas, din aproximativ 800 de tinere înscrise, doar 72 de candidate, printre care şi Magda Demetrescu, de 17 ani, din Bucureşti.

Concursul propriu-zis s-a desfăşurat pe 3 martie 1929. Din juriul competiţiei au făcut parte personalităţi ale vremii printre care s-au numărat ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigara Samurcas, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, scriitorul Liviu Rebreanu.


Câștigătoare, anunțată la 23 martie, a fost tânăra de 17 ani, Magda Demetrescu, care la auzul veştii a leşinat pe scenă. Tânăra era orfană a arhitectului Nicolae Demetrescu si a Magdei Demetrescu. După ce mama ei murise la şase săptămâni după naştere, iar tatăl pierise şi el pe vremea când fata avea 5 ani.


Presa vremii o descria astfel : ”Câştigătoarea premiului întâiu este o dobrogeancă de frumuseţe impresionantă, statură înaltă, brună, graţioasă şi elegantă. Înfăţişează tipul de frumuseţă caracteristic al neamului românesc şi va reprezenta la Paris pe cele mai frumoase fete din câte s-au prezentat la concursurile de frumuseţe, ţinute în provincie şi Capitală”.