• Lumea in Stiri

Povestea primului tramvai electric implineste 140 de ani


Compania germană Siemens & Halske punea în funcțiune, în 16 mai 1881, prima linie de tramvai electric din lume. Una dintre inovațiile majore ale lui Werner von Siemens, tramvaiul electric a intrat în serviciu pe o linie lungă de 2,5 kilometri, ce lega gara Lichterfelde de Academia militară. Încă din prima zi, tramvaiul a avut un mare succes, transportând 12.000 de pasageri doar în primele trei luni.


Dar, potrivit scriitorului şi istoricului Volker Wollmann, întrucât alimentarea cu energie electrică asigurată printr-o şină amplasată la mijlocul terasamentului de cale ferată, prezenta o serie de neajunsuri şi un factor de pericol, firma Siemens & Halske a introdus în anul 1882, în cartierul Charlottenburg din Berlin, o linie de tramvai a cărei alimentare a fost realizată de un conductor fixat pe stâlpi electrici.

Acest sistem a fost preluat în anii care au urmat şi folosit la linia de tramvai de lângă Viena, de la Frankfurt sau Budapesta.

Costurile nu erau deloc mici, dar încântați de idee au fost americanii care au răspândit-o masiv și, până la urmă, au luat-o înaintea europenilor.


Primul tramvai electric s-a pus în funcţiune, peste ocean, în anul 1884, urmând ca zece ani mai târziu, în 1892, să existe 450 de tramvaie, care circulau pe o reţea de şine de 500 de kilometri şi însumând un parc de 6.700 de vagoane cu motor.


Tot dezvoltarea masivă de pe pământ american a dus la renunţarea în Europa, la sfârşitul secolului al XIX-ea şi începutul secolului următor, la tramvaiele acţionate de maşini cu aburi sau a celor cu tracţiune animală. Astfel, în 1902 Germania avea 130 de oraşe sau suburbii unde circulau tramvaie pe linii simple sau duble pe 3.800 de kilometri. Parcul de vagoane era format din 12.500 de vagoane cu motor şi 8.000 de vagoane remorcă.


În Bucureşti, tramvaiele trase cu cai au funcţionat până în 1929, deşi în anul 1894 începea să circule primul tramvai electric din România, pe un traseu de 5,5 km. A fost printre primele din Europa, la doar câţiva ani de cele din Germania, Austria sau Anglia.


În 1895 s-a introdus tramvaiul electric în Timişoara, în 1899 în Brăila, în 1900 în Iaşi- unde era și cel mai lung traseu- şi în 1901 în Galaţi. La acea vreme, tramvaiele aveau uşi pe ambele părţi, călătorii putând să urce şi să coboare pe unde doreau.

Primul tramvai tras de cai din România este, astăzi, expus la Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi din Timișoara. Pe lângă acest exponat, mai sunt prezentate și alte mijloace de transport în comun. Colecția cuprinde un tramvai fabricat in 1927 la Timișoara, botezat ”Gemenele”, dar și un vagon platforma din Germania.


Recent Posts

See All