• Lumea in Stiri

Povestea teatrului / AUDIO


Teatrele s-au redeschis după luni de zile, la sfârșitul lunii ianuarie, pentru ca peste o lună să se închidă iar. Sunt închise și acum. Se pregătesc, însă, în continuare, spectacole. Actorii repetă, publicul așteaptă.


În toată perioada pandemiei, teatrul s-a împărțit între adaptarea la online și perioadele scurte în care s-a putut juca cu public. Împărțiți au fost și spectatorii: unii fascinați de emoția transmisă până acasă, în sufrageria lor, de unde au aplaudat în picioare, și tristețea revenirii într-o sală lipsită de căldura de altădată, cu scaune acoperite cu folie de plastic, pentru a se păstra distantarea fizică.


Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului. Ca și anul trecut, se marchează prin evenimente restrânse și mesaje transmise online.


Lumea în știri publică un reportaj audio realizat la Teatrul de Păpuși Țăndărică, pe vremea când sălile erau pline, și puteam merge la teatru.


Varianta audio a reportajului poate fi ascultată aici: https://soundcloud.com/liliana-nicolae/reportaj-teatrul-de-papusi-tandarica

Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru (ITI).

Este sărbătorit anual pe 27 martie de comunitatea internațională de teatru.


Pentru a marca această zi sunt organizate diverse evenimente. Una dintre cele mai importante este difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului de către o personalitate de talie mondială.


Mesajul este tradus în peste 50 de limbi și citit pentru zeci de mii de spectatori înainte de spectacole în cinematografele și teatrele din întreaga lume.


Anul acesta, 2021, mesajul este transmis de actriţa britanică de teatru şi film Helen Mirren, iar evenimentele prilejuite de Ziua mondială a teatrului sunt transmise online ca şi anul precedent, în contextul pandemiei de Covid-19.
Primul Mesaj al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau în 1962.


De atunci, în fiecare an, pe 27 martie (data deschiderii sezonului "Teatrul Națiunilor" din 1962, la Paris), Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită în multe moduri de către centrele ITI - acum sunt peste 90 în întreaga lume.


În România, istoria teatrului începe în mai 1798, când un grup de actori primea autorizaţie, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înfiinţeze o trupă de teatru.


Primul teatru public bucureştean a fost "Teatrul de la Cişmeaua Roşie", înfiinţat în 1816, prin contribuţia domniţei Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja.


Aici au avut loc o serie de reprezentaţii până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări. În 1852 a fost deschis Teatrul Mare din Bucureşti, condus de Costache Caragiale, prima reprezentaţie fiind cu piesa "Zoe sau Un amor românesc", la 31 decembrie.


Construcţia în stil baroc a teatrului începuse cu patru ani în urmă, în 1848, după planurile arhitectului vienez Heft, potrivit www.tnb.ro/ro/istoricul-tnb. În 1864 Teatrul Mare a devenit instituţie publică de cultură, printr-un decret semnat de prim-ministrul de atunci, Mihail Kogălniceanu, iar în 1875, directorul Alexandru Odobescu punea pe frontispiciu numele instituţiei - Teatrul Naţional.

La sărbătorirea centenarului, în 1952, Teatrul Naţional a primit numele lui Ion Luca Caragiale, iar în noiembrie 2014 Teatrul Naţional "l. L. Caragiale" a fost reinaugurat după ample lucrări de consolidare şi reamenajare.

60 views0 comments