• Lumea in Stiri

Povestea teroristului care a fost vânat mai bine de 10 ani


În acest weekend se împlinesc 10 ani de când Osama bin Laden, organizatorul atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, a fost ucis de forțele americane speciale.


De-abia acum, Statele Unite se pregătesc să-şi retragă trupele din Afganistan.


Numele lui Osama bin Laden şi al rețelei sale teroriste, Al Qaeda, au marcat o perioadă importantă a politicii SUA de combatere a terorismului.


Americanii au avut nevoie de 10 ani ca să îl anihileze pe Osama bin Laden, acuzat de organizarea atacurilor de la 11 septembrie 2001, în care au murit peste 3.000de oameni.


Atacului din Statele Unite ale Americii i-au urmat altele, înEuropa, atribuite tot reţelei Al Qaeda.


Osama bin Laden a fost fiul unei familii saudite instarite, de fapt, al 12-lea copil al magnatului în construcții Mohammed bin Laden, imigrant din Yemen devenit foarte bogat.

Nascut in Ryad in 1957 (data exacta nu este confirmata), Osama bin Laden a studiat ingineria civila si comertul la prestigioasa Universitate King Abdul Aziz din Jeddah, unde in 1973 a aderat la unele grupari islamiste.A fost mai întâi anti-sovietic înrăit, apoi anti-american.


În 1979 el a raspuns apelului de jihad, și a inceput sa organizeze sprijin logistic pentru mujahedinii afgani. A calatorit la Peninsula Arabica pentru a strange fonduri si s-a mutat la Peshawar, o baza pentru gherilele anti-sovietice, unde s-a intalnit cu omul care a devenit mentorul sau, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistentei anti-sovietice. Multi voluntari i se alatura si el ii primeste, creeaza o baza de date, care peste ani, va deveni organizatia terorista al-Qaida. El lupta impotriva sovieticilor (desi foarte rar cu armele in mana), cu ajutorul indirect al CIA.

Dupa infrangerea din Rusia in 1989, s-a intors erou in tara sa, unde tine numeroase discursuri in moschei si scoli despre succesul jihadului. In 1992 s-a mutat in Sudan, dar serviciile secrete americane il suspecteaza ca finanteza tabere de instruire a teroristilor. In 1996, Sudanul, sub presiune internationala, i-a cerut sa plece. El a reaparut cu adeptii sai, armament si echipamente in Afganistan, de unde lanseaza apeluri anti-SUA, mai multe si mai radicale, chiar inainte ca talibanii sa preia puterea in Kabul.Bin Laden organizeaza taberele de formare a teroristilor care atrag mii de oameni din lumea musulmana si planifica o serie de atacuri mortale care il transforma in inamicul public numarul 1 al Statelor Unite.


Cele mai spectaculoase atacuri ale sale, inainte de 11 septembrie 2001, au avut loc in august 1998, cand masini capcana lovesc simultan ambasadele americane din Tanzania si Kenya (224 persoane au fost ucise).


Dupa prabusirea World Trade Center, SUA au lansat o vasta operatiune pentru capturarea sefului al-Qaeda. Ofereau 25 milioane dolari, apoi 50 de milioane, pentru informatii care vor duce la capturarea sa.

362 views0 comments