• Lumea in Stiri

Povestea unei rochii care a aparținut Reginei MariaEste vorba despre o rochie cu o trenă lungă de peste 4 metri, pe care Regina Maria a purtat-o la încoronarea țarului Nicolae al II-lea al Rusiei.


Rochia a ajuns în recuzita Teatrului Național în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.


Ca să nu fie distrusă de comuniști, a fost ascunsă într-un depozit, printre costumele actorilor. A fost descoperită întâmplător în urmă cu câțiva ani.


Acum, printr-o finanțare norvegiană de 600 de mii de lei și un buget de 400 de mii de lei de la Ministerul Culturii sunt restaurate 38 de obiecte din colecția TNB.


Potrivit TNB, costumele recondiționate, inclusiv rochia cu trenă a Reginei Maria, vor putea fi admirate la începutul anului viitor la muzeul Teatrului Național.


Regina Maria era preocupată de vestimentaţie. Îşi comanda toaletele la diferite case de modă cunoscute, trecând chiar de multe ori peste temutele restricţii ale Regelui Carol I.


În tinereţe, idealul meu erau rochiile purtate de actriţele mari pe scenele pariziene. Nu‑mi dădeam seama că uneori mă îmbrăcam în chip prea arătos”, mărturisea peste ani Regina Maria.


După ce devine regină, Maria acordă o atenţie sporită vestimentaţiei oficiale şi de curte, având în vedere protocolul Casei Regale.

29 views0 comments