• Lumea in Stiri

Povestile si harta magnoliilor din Bucuresti / FotoReportaj

Updated: Apr 16, 2021Bucureștiul pare capitala magnoliilor.


Zilele acestea, înfloresc, roz, mov sau albe, în curți sau în grădinile blocurilor, se apleacă în stradă, pline de flori, trecătorii le fac poze, iar unii arbuști sunt adevărate locuri de pelerinaj.


Sunt plante de zeci de ani, cu coroane bogate, care dau culoare cartierelor. Unele, chiar au în spate anumite povești.


Pe strada Dragoș Vodă, la nr. 25, există o grădiniță în curtea căreia se revarsă, în toată măreția ei, o magnolie despre care se știe că a fost plantată în perioada interbelică. De-altfel, grădinița se cheamă de ceva vreme Grădinița Magnolia.


Scriitorul și eseistul român de origine armeană, Bedros Horasangian, prozator al generației literare '80, scrie că această planta ar fi „regina magnoliilor din București” .


A fost plantată de un farmacist austriac, înainte de cel de-al doilea război mondial. Se află în curtea unei grădiniţe. Poate de aceea a şi supravieţuit, pentru că mereu a fost îngrijită şi nu a apucat să fie devastată de te miri cine. Are dimensiuni impresionante. Cam 5-6 metri înălţime şi vreo 15-17 metri lăţime. Florile sunt roz intens. Bobocii sunt de mărimea unei gutui, iar florile, cînd se desfac, ajung la dimensinea unei salate verzi.”
Foto: Răzvan Moceanu


Pe strada Mahatma Gandi, o stradă mică, din bulevardul Aviatorilor, la dreapta, când mergi spre Piața Victoriei, dintr-o curte de la capătul străzii, se dă în spectacol, an de an, arbustul care face flori mari și roz, ca niște cupe.


Pe poarta casei în fața căreia se află magnolia impetuoasă sunt niște litere de-a dreptul misterioase și anul 1932.


Se pare că e una dintre enigmele arhitecturale ale Bucurestiului.


Nimeni nu știe ce înseamnă sau în ce limbă este scrisă.


Magnolia nu are, însă, nici o enigmă, se dezvăluie trecătorilor, în toată splendoarea ei.

Vis-a-vis de Televiziune, pe Emil Pangrati, mai sunt câteva magnolii care atrag privirile. Unele mai mare, altele mai mici. Unele albe și stelate. Știți că există și magnolii albastre? Mai exact, Blue Opal.


Străzile Arhitect Ion Mincu și Barbu Delavrancea, pe care le-am bătut recent la pas sunt împodobite din loc în loc cu magnolii. Iată câteva dintre ele.E clar, în București, e o modă: se poartă magnoliile.


Diana Robu, o tânără din București, jurnalistă, chiar a făcut o hartă cu magnoliile din București, unde sunt marcate peste 100 de magnolii. Harta poate fi văzută aici: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=11SSMndOdcWLHdQUigzyKep-0YSKFh_Mg&ll=44.430359410190725%2C26.118124450000025&z=11&fbclid=IwAR0xng7Ep1mFSDojAlvjaKspgh2iQfHxe6cuVndrgUd_9wX6_rUHqEBWp-g


Pa pagina de ei Facebook, Diana Robu scrie că primăvara trecută nu a văzut nicio magnolie.


Nu am avut unde între casă și mega. Am zis totuși să recuperez acum și m-am organizat cu liste, mi-am făcut harta cu pinuri violet pentru magnoliile din București și astăzi am pornit în traseul magnoliilor.
Dincolo de fotografiile ei și de harta pe care a făcut-o, Diana spune și o grămadă de povești.

Aflăm, de exemplu, că …


Lângă magnolia din parcul Circului l-am întâlnit pe bătrânelul simpatic care-și scoatea pisica în lesă la plimbare, ca să se bucure și de vremea frumoasă, și de flori. Ilenușa o cheamă pe pisica, așa o alinta bătrânelul și pe soția lui. Și ei, la fel ca pisicii, îi plăceau pomii înfloriți.


Sau că …


Pe strada Levănțica am cerut voie să intru în curte, să fac o poză de aproape, iar doamna de acolo mi-a mărturisit că tot lockdownul de anul trecut a privit magnolia, așa a rămas teafară la cap.”


Pe străzile Cerceluș, Levănțicii și Diligenței, între Dristor și Muncii, aproape la fiecare curte e câte o magnolie.

1,500 views0 comments