• Lumea in Stiri

Premieră: Trei surori au cucerit EverestulTrei surori din Nepal au cucerit miercuri vârful Everest, conform companiei care a organizat expediţia lor.


Ele au devenit astfel primele trei surori care au reuşit să cucerească împreună cel mai înalt munte din lume.


Cele trei surori alpiniste fac parte dintr-o expediţie alcătuită din 15 membri, echipa incluzând cinci nepalezi, cinci chinezi şi o persoană din Pakistan.


Ele au reuşit să cucerească Everestul sub sloganul ”3 Sisters on 7 Summits” (”3 surori pe 7 vârfuri”), un proiect în cadrul căruia intenţionează să devină primele surori care escaladează cei mai înalţi munţi de pe cele şapte continente – Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Elbrus, Muntele Vinson şi Vârful Carstensz Pyramid.


Dawa Futi, cea mai tânără dintre cele trei surori, a cucerit anterior vârful Amadablam (6.814 metri) din Nepal.


Înaintea expediţiei comune pe Everest, ele au urcat pe vârful Lobuche (6.619 metrei), luna trecută, potrivit companiei specializate în expediţii montane.


Întâmplător, știrea apare într-o zi în care sunt și alte evenimente legate de alpinism: în 1955, pe 13 mai, Britanica Alison Hargreaves, în vârstă de 33 de ani, devine prima femeie care cucerește Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.


Și tot pe 13 mai 1960, a avut loc prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal cel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.

72 views0 comments