• Lumea in Stiri

Primăvara, se deschideau ferestrele casei de la Florica, să pătrundă mireasma florilor de tei


Mihaela Nicolae

Primăvara, se deschideau ferestrele casei de la Florica, să pătrundă în odăi mireasma florilor de tei.

*

Poetul Ion Pillat (1891-1945) s-a născut, cu trei săptămâni înainte de moartea bunicului său, şi a copilărit la Florica (lângă Pitești)într-o ,,casă a amintirii" şi a trecutului viu.


Construită pe la 1853 de Ion C. Brătianu, într-un stil sobru, casa a fost refăcută, după nevoi (copiii era mulţi) şi gust rafinat, de fiul său, Ionel Brătianu, inginer împătimit de construcţii, şi de Eliza, soţia lui, împătimită de grădini.


Pia, sora poetului Ion Pillat, îşi aminteşte că exista în casa asta la care se ajungea cu diligenţa un salon deschis, în care, din când în când, venea o căprioară să se odihnească pe un divan.

*

De pe terasa cu stâlpi sculptaţi, când venea seara, la lumina unei lămpi cu picior înalt, în jurul unei mese acoperite de un chilim (covor vechi), pe fotolii din pai sau pe balansoarele înşirate de-a lungul pereţilor, se strângeau unul câte unul, să citească sau să privească în vale râul Doamnei ori, mai sus, dealurile acoperite cu vie.

Mansarda, construită în 1925, cuprindea o cameră a războaielor de ţesut, o cameră de studiu, biblioteca şi podul mare. Pereţii casei erau plini de scoarţe, fotografii de familie şi tablouri.


Călimara de porţelan era nelipsită de pe masă. Erau calcule de făcut, lucruri însemnate de notat, câte o frântură de gând.


*


Destul de simplă, mobilată în stil biedemeier, cu paturi şi dulapuri înguste, casa repira aerul ţinutului. În şifoniere, dădeai peste parfumul de levănţică, lămâiţă şi sulfină, ierburi frumos mirositoare strecurate printre pânzeturi, ca să alunge insectele şi să păstreze curăţenia locului. Rafturile cămării erau încărcate de borcane cu şerbeturi din fructe parfumate, păstrate în recipiente etichetate atent.

*

Casa a purtat numele Florica (1862-1865), în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu şi a Piei, care au avut 8 copii. Maria Pillat (Măriuţa, mama poetului) a fost al doilea copil al familiei. Fotografia alb-negru este din 1892.


Cu gândul la casa asta a amintirii am început eu ziua de Florii.


Mihaela Nicolae e profesoară de Limba și Literatura Română la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Buzău

243 views0 comments