• Lumea in Stiri

Prima si ultima telegrama din lume


“What hath God wrought?”- "Ce a făcut Dumnezeu?". Cu un citat biblic, așa începea prima telegramă din lume transmisă de inventatorul american Samuel Morse, în 24 mai 1844, din Washington către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Baltimore, cu ajutorul telegrafului electric.


Telegraful folosea un cod alcătuit din linii şi puncte, “alfabetul Morse”.

În anul 1855, un alt american, Hughes, construia teleimprimatorul, principalul avantaj al acestuia fiind că mesajele se transmiteau direct în caractere latine, nemaifiind nevoie de descifrare. Aparutul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, iar telegraful Hughes 36 de cuvinte.În România, lucrările pentru construcţia primei linii telegrafice în sistem Morse, pe traseul Viena – Timişoara – Sibiu, au început în anul 1852 și au fost gata în 1853.

Posturile telegrafice au fost instalate de Austria, care asigura atât aparatura, cât şi specialiştii. Un an mai târziu, pe 18 februarie, aceasta și-a extins traseul, pe ruta Timişoara – Lugoj – Orşova. În luna aprilie a aceluiaşi an s-a înființat primul oficiu telegraf, în gara din Timişoara.Evoluţia tehnologiei a dus la dispariţia acestei forme de comunicare, care a impresionat tocmai prin simplitatea ei. În 14 iulie 2013 în India, a fost transmisă ultima telegramă din lume, singurul stat în care se mai transmiteau telegrame. În cei 163 de ani de existenţă, telegraful a fost folosit de zeci de milioane de locuitori ai acestei ţări. În 1985, la apogeul acestui serviciu, 600.000 de telegrame erau trimise zilnic pe teritoriul Indiei.

În Statele Unite, serviciile de telegrafie au fost desfiinţate în 1996.