• Lumea in Stiri

Prima țara care va fi libera de fumat. In următorii 4 ani, fumatul va fi eliminat total


Noua Zeelandă a anunțat o serie de propuneri menite să interzică fumatul pentru generația următoare.


Scopul său este Acela de a fi o țară liberă de fumat până în 2025.


The Guardian scrie că planurile Noii Zeelande includ majorarea treptată a vârstei legale de la care persoanele pot fuma și ar putea fi extinse la o interdicție completă a vânzării de produse din tutun pentru oricine născut după 2004, făcând practic fumatul ilegal pentru următoarea generație.


Alte măsuri analizate sunt reducerea semnificativă a nivelului de nicotină permis în produsele din tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim pentru tutun și restricționarea vânzării țigărilor și produselor din tutun la anumite locații.


„În jur de 4.500 de neo-zeelandezi mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să accelerăm procesul pentru a atinge obiectivul [de a fi o țară liberă de fumat până în 2025]. Măsurile obișnuite fără un program de control al tutunului nu ne vor duce acolo”, a spus Ministrul Sănătății, care a anunțat noile propuneri.


Propunerile au numeroși susținători, dar și critici. Iar intenția Guvernului de la Wellington a declanșat și o dezbatere despre rolul statului în viețile oamenilor.Fumatul cauzează un sfert din decesele provocate de cancer în Noua Zeelandă și în jur de 500.000 de locuitori ai acestei țări fumează zilnic.


Efectele sunt cele mai resimțite în rândul comunității maori, populația indigenă a Noii Zeelande: 30% din femeile acestei comunități fumează zilnic, cea mai mare rată din această țară.


Și Ungaria are ambiția de a deveni țară liberă de fumat.


Inițiativa legislativă care propune interzicerea fumatului în Ungaria a ajuns pe masa premierului Orbán încă din 2019.


Obiectivul este ca, în două decenii, Ungaria să devină prima țară europeană liberă de fumători.


În prezent, Ungaria are 2,5 milioane de fumători, care fumează anual 7,6 miliarde de țigări, cheltuind pentru acestea 700 de miliarde de forinți.11 views0 comments