• Lumea in Stiri

Prima tara din Uniunea Europeană care renunta la vaccinul AstraZeneca


Danemarca renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor secundare 'rare' dar 'grave', devenind prima țară din Europa care nu va mai utiliza acest ser.

În pofida avizelor Agenţiei europene pentru medicamente şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, favorabile utilizării sale, 'campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca', a anunţat directorul Agenţiei naţionale de sănătate, Soren Brostrom.

Celor circa 150.000 de persoane care au primit o doză din acest ser li se va propune un alt vaccin pentru a doua doză, potrivit autorităţilor.

Danemarca a suspendat temporar vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pe 11 martie ca măsură de precauţie şi nu a reluat de atunci inocularea cu acest ser, nici măcar într-o măsură limitată, cum au procedat alte ţări.

Motivul pentru suspendarea vaccinării cu acest ser este reprezentat de cazurile izolate severe de cheaguri de sânge, şi chiar decese suspecte, la oameni care au fost imunizați cu vaccinul AstraZeneca.

Majoritatea ţărilor europene care au suspendat utilizarea vaccinului au reluat-o, cel mai adesea fixând o limită de vârstă.

Africa de Sud a renunţat la ser în februarie, întrucât eficacitatea sa este pusă la îndoială în combaterea noii tulpini apărute.

Statele Unite şi Elveţia nu au autorizat încă vaccinul AstraZeneca, iar Venezuela a refuzat să facă acest lucru din cauza efectelor secundare.

Renunţarea la vaccin înseamnă o prelungire cu trei săptămâni a programului danez de imunizare, care prevede vaccinarea tuturor persoanelor de peste 16 ani până în luna iulie.

În Danemarca, la persoanele vaccinate cu AstraZeneca s-au înregistrat două cazuri de tromboză grave, dintre care unul mortal, ambele fiind persoane fără probleme anterioare de sănătate.


14 views0 comments