• Lumea in Stiri

Primavara intr-o farfurie verde: salata

Doina Crețu, jurnalist specializat în Sănătate

În lungile zile de post, o salată aduce culoare și înviorează gusturile la masă.


Cea mai obişnuită salată este cea de lăptuci sau salata verde.


Romanii antici îi spuneau Latuca, denumirea ştiinţifică este chiar „Latuca sativa” şi de aici şi denumirea populară de la noi: lăptucă.


Europenii îi spun însă salată, inspiraţi de insalata italienilor.


Este una din primele verdeţuri de primăvară. Se pare că este originară din Egiptul antic şi de acolo a ajuns la greci şi apoi la romani, care o consumau seara pentru că au observat că aduce un somn liniştitor.


Astăzi se cultivă peste 150 de soiuri. Cu căpăţână înfoiată, cu frunze creţe, cum sunt cele provenite din Caucaz, cu frunze mai groase şi alungite, precum salatele chinezeşti – indiferent cum arată, ascunde sub aspectul banal o comoară de vitamine şi nutrienţi.


Mâncătorii de salată verde au un nivel considerabil mai mare din vitaminele C, E, B6 și acid folic, care mențin un sistem imunitar sănătos și reduc riscul de obezitate și boli cardiace.Lăptuca se cultivă de mai bine de un mileniu şi la noi, fiind printre puținele alimente cu gust amărui din bucătaria tradițională românească. Tocmai aceste substanțe amare din frunzele ei stimulează digestia și metabolismul, drenează și tonifică ficatul şi îmbunătățesc tranzitul intestinal.


În medicina populară, salata era folosită pentru curăţirea organismului. O cură de detoxifiere dureaza minimum o lună, timp în care se mănâncă cel puțin 200 de grame de salată verde pe zi.

Pentru a accelera o digestie lentă, începeţi masa cu o salată verde acrită din belșug cu oțet de mere și presărată cu puțin piper negru. Efectul tonic digestiv apare negreșit. Unde mai pui că ajută și la slăbit, pentru că reglează apetitul, accelerază procesele de eliminare şi reduce volumul de hrană bogată în calorii pe care o consumăm de obicei. Dacă este mâncată în mod constant, salata are și efect de curățare a vaselor de sânge, de reducere a colesterolului, precum și de fluidificare a sângelui. De aceea este indicată în ateroscleroză, tromboflebită şi arterită obliterantă.


Sunteți cam agitat? Cura de salată verde reduce hiperexcitabilitatea nervoasă și sexuală și este un adjuvant în alcoolism, tabagism și chiar în dependența de narcotice.

Sub forma de infuzie, salata are efect antispastic, diuretic și calmant. În cosmetică este prietena tenurilor uscate și iritate.

Un decoct dintr-o plantă care se fierbe 10 minute în jumătate de litru de apă se aplică pe față. Ajută și în acnee. Pentru a beneficia de toate efectele sale terapeutice salata verde trebuie consumată imediat după preparare, pentru că altfel principiile sale active se deteriorează.
94 views0 comments