• Lumea in Stiri

Primele legume care vor fi cultivate pe Marte si pe Luna cresc deja in Antarctica


O staţie de cercetare din Antarctica a cules primele recolte crescute într-o seră concepută pentru a testa tehnologii care într-o zi ar putea hrăni exploratori pe Lună şi Marte


Sera EDEN ISS, este condusă de Centrul German Aerospaţial, care colaborează cu NASA în cercetări privind agricultura în spaţiu, scrie site-ul www.space.com/mars-lunar-greenhouse-antarctica-harvest.


Deja ajunse în al patrulea sezon, plantele din seră sunt crescute cu rădăcinile în aer; substanţele nutritive şi apa fiind într-un fel de ceaţă special concepută, fără să existe sol.
În fiecare zi, botanistul de la NASA Jess Bunchek, unul dintre cei 10 membri ai echipajului actualei misiuni de 14 luni, trebuie să se deplaseze 400 de metri până la containerul de 12 metri pentru a verifica recoltele.

Într-o conferință de presă, Bunchek a admis că drumul nu este întotdeauna plăcut, având în vedere temperaturile de până la minus 50 de grade Celsius, intensităţi ale vântului similare celor de uragan şi precipitaţiile frecvente.Cu toate acestea, plantele au început să dea roade bogate. Atât consumul de legume proaspete, cât şi prezenţa plantelor verzi au un efect benefic enorm asupra exploratorilor izolaţi.


Cercetătorii au ales să cultive legumele în Antarctica tocmai pentru mediul dificil, care este cât se poate de apropiat de condiţiile de pe Lună sau Marte, potrivit unuia dintre specialiștii proiectului EDEN ISS..
Sistemele de irigaţii şi de hrănire a plantelor funcţionează complet autonom, o cerinţă importantă pentru o viitoare seră pe suprafaţa Lunii sau a planetei Marte, deoarece membrii echipajului în astfel de misiuni nu vor avea timp pentru grădinărit.Până în 2030, agenţia spaţială speră să aibă un model gata de utilizare pentru construirea unei sere lunare propriu-zise.

O seră pe Lună sau pe Marte va trebui să poată face dintr-un sistem de reciclare completă a deşeurilor de pe Pământ, dar şi a dioxidul de carbon din atmosferă, pentru a furniza hrană şi oxigen echipajului.


După recolta de rucola, oamenii de ştiinţă aşteaptă recolta de roşii, castraveţi, ardei, brocoli şi conopidă.
Pentru a satisface pe deplin nevoile nutriţionale ale unui echipaj de pe Marte sau de pe Lună, o astfel de seră ar avea nevoie de o suprafaţă de 40 până la 50 de metri pătraţi pentru fiecare membru al echipajului.Tehnologia ar putea fi folosită în viitor în sere urbane şi ferme verticale pentru a contribui la creşterea productivităţii agricole din întreaga lume.


sursa foto: : DLR / NASA / Bunchek


67 views0 comments