• Lumea in Stiri

Primii țânțari modificați genetic au fost eliberați în SUA


Ţânţari modificaţi genetic au fost eliberaţi de compania de biotehnologie Oxitec în Florida Keys, cu scopul de a suprima populaţiile de ţânţari sălbatici purtători de boli din această regiune.


Este o premieră în Statele Unite, după cum relatează Live Science.


Oxitec a eliberat anterior ţânţari modificaţi genetic în Brazilia, Insulele Cayman, Panama şi Malaezia, zone în care, potrivit companiei, populaţiile locale din această specie s-au redus ulterior cu cel puţin 90%.


Exemplarele de țânțar Aedes aegypti pot fi purtătoare ale unor virusuri care declanşează boli, precum Zika, dengue, chikungunya şi febra galbenă, iar eliberarea ţânţarilor modificaţi genetic oferă o modalitate de a controla populaţia fără a utiliza pesticide.


Ţânţarii modificaţi, toţi masculi, sunt purtători ai unei gene letale; când dăunătorii modificaţi genetic se împerechează cu femele de ţânţari sălbatici, gena letală este transmisă descendenţilor.


Cu toate că gena nu afectează supravieţuirea masculilor, împiedică descendenţii de sex feminin să dezvolte o proteină esenţială şi astfel mor înainte de a ajunge la maturitate.


Doar ţânţarii de sex feminin înţeapă oamenii (exemplarele de sex masculin se hrănesc exclusiv cu nectar), astfel încât insectele modificate şi descendenţii lor de sex masculin supravieţuitori nu pot transmite boli oamenilor.


A. aegypti reprezintă aproximativ 4% din populaţia de ţânţari din Florida Keys, însă provoacă marea majoritate a bolilor transmise de aceste insecte populaţiei din zonă, conform Nature.

667 views0 comments

Recent Posts

See All