• Lumea in Stiri

Primul antibiotic din lume implineste 80 de ani- sau cum a aparut medicina moderna


Se întâmpla în 1941. Albert Alexander era polițist în Oxford și, accidental, se zgâriase pe față într-un trandafir. Zgârieturile deja se infectaseră, așa că luna februarie l-a prins pe Albert Alexander internat la infirmeria Radcliffe unde, în ciuda eforturilor medicilor, cu tratamentele pe care le aveau la îndemână, zgârietura era deja suprainfectată, iar capul lui Albert Alexander era acoperit de abcese.

Speranțele de supraviețuire ale polițistului din Oxford erau practic zero. Nu mai avea nimic de pierdut, și a acceptat rolul de voluntar, la 12 februarie 1941, pentru prima doză de penicilină administrată unui om. Decizia a fost luată de echipa Școlii de Patologie din Oxford, unde medicii lucrau la aplicațiile penicilinei, observate deja, încă din 1928, de Sir Alexander Fleming.

.

În doar 24 de ore, temperatura pacientului Albert Alexander a scăzut și infecția începea să cedeze, dar cantitățile de penicilină nu erau suficiente. Slăbit, Albert Alexander a pierdut lupta și s-a stins o lună mai târziu, în 15 martie.

Dar penicilina a salvat viața primilor pacienți un an mai târziu. O descoperire care avea să salveze mii de vieți, în plin Război Mondial, când oamenii mureau din cauza rănilor infectate. Dar producția în masă nu începea în Marea Britanie, ci peste ocean, în Statele Unite, unde s-a dezvoltat un mod prin care medicamentul minune a putut fi produs în masă.

Din ianuarie până în mai 1942 au fost produse 400 de milioane de flacoane cu penicilină pură, iar până la finalul războiului, companiile farmaceutice din Statele Unite produceau 650 de miliarde de unități pe lună.


„Am fost învinuit de a fi putut inventa penicilina. Niciun om nu ar fi putut inventa penicilina, întrucât,din timpuri imemorabile, ea este produsă de natură şi de un anumit mucegai... Nu, nu am inventat penicilina, ci am atras atenţia oamenilor asupra ei şi i-am dat un nume“ spunea Sir Alexander Fleming.Sir Alexander Fleming, alături de medicii care au contribuit la descoperirea penicilinei, a primit Premiul Nobel în anul 1945.


Penicilina în România


Criza care a urmat imediat după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi naţionalizarea marilor întreprinderi industriale, bancare şi de comerţ nu a afectat doar industria ţării, ci şi asistenţa medicală. Marile companii farmaceutice, dar şi măruntele spițerii funcționau tot mai greu, astfel că, din 1948, în țară a început să se instaleze o adevărată criză a medicamentelor.

Penicilina, singurul antibiotic, lipsea inclusiv din spitale şi devenise marfă de contrabandă pe piaţa neagră, la care aveau acces doar cei care îşi permiteau să plătească sume exorbitante.

De-abia de la sfârșitul anului 1955 a fost inaugurată, la Iași, prima fabrică din România și din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming în 1928.