• Lumea in Stiri

Primul bancomat din lume- aparatul care “scuipa bani” si ”inghitea carduri”


În urmă cu 54 de ani, John Shepherd-Barron a ajuns cu 5 minute după ora închiderii la bancă și nu a mai putut încasa un cec foarte important pentru el. O întâmplare care l-a marcat și care i-a adus, în timp ce făcea baie, ideea care a transformat operațiunile bancare din lumea întreagă. Așa a apărut, în 27 iunie 1967, primul bancomat instalat într-o zonă din nordul Londrei, Enfield.


Dar bancomatul nu primea carduri bancare, ci funcţiona în baza unor cecuri imprimate cu substanțe radioactive şi elibera doar contravaloarea a 10 lire sterline.


Codurile PIN folosite de aparat erau din 6 cifre, însă după o perioadă, John Shepherd-Barron a realizat că majoritatea utilizatorilor memorează doar 4 dintre ele. De atunci, structura codului PIN a fost schimbată şi a rămas aceeaşi până în ziua de azi


John Shepherd- Barron nu și-a înregistrat patentul, ci a vândut ideea băncii Barclays. S-a bucurat însă de primirea unor diplome și medalii și a povestit mereu, cu modestie, cum i-a venit ideea unui ATM care să funcționeze cu un cod PIN..


La un an după inventarea ATM-ului sau ”aparatul care scuipă bani”, așa cum era numit în acea perioadă, bancomatul care primea doar cu cecuri, a început să funcționeze cu carduri.


Dar problema, la momentul respectiv, era că fiecare card utilizat era ”înghițit” de bancomat, iar utilizatorul trebuia să-și cumpere un card nou pentru fiecare nouă operațiune.


În plus, primul bancomat avea doar două funcții: retragerea numerarului și vizualizarea soldului în cont.


După ce utilizarea lui s-a răspândit, băncile comerciale au creat mai multe funcții, iar tehnologia a permis să fie returnat cardul.


Primul card bancar din România


Primul card bancar emis în România, lansat de Bancorex, în august 1995, a fost dedicat doar persoanelor juridice, exclusiv pentru plățile în străinătate, în dolari americani. De le puteau beneficia doar oamenii de afaceri care depuneau o garanţie de 5.000 de dolari.


La ora actuală, în România sunt peste 18 milioane de carduri, potrivit ultimelor date ale Băncii Naţionale a României.

Și numărul bancomatelor, sau ATM-urilor, depășește 10.000, la care se adaugă micile POS-uri, peste 235.000.


33 views0 comments