• Lumea in Stiri

Primul zbor pe Lună, la 52 de ani distanță


În 1969, Neil Armstrong a fost primul om care a păşit pe lună.


Evenimentul a fost precedat de o cursă tehnologică strânsă între marile superputeri, SUA şi URSS.


Misiunea Apollo 11 a fost lansată pe 16 iulie. Câteva zile mai târziu avea loc aselenizarea.


Au rămas în istorie celebrele cuvinte rostite de astronautul Neil Armstrong, prima persoană care a pus piciorul pe lună: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.


Se întâmpla pe 21 iulie 1969, iar cel care i-a urmat imediat lui Armstrong a fost un alt nume care avea să rămână în istorie: Buzz Aldrin.


Cei doi nu erau, însă, singuri: astronautul Michael Collins a rămas la bordul modulului orbital, în timp ce Buzz Aldrin şi Neil Armstrong au aselenizat cu ajutorul capsulei supranumite "Vulturul".

Când aselenizarea a reuşit, Armstrong şi Aldrin au comunicat centrului de comandă NASA de la Houston: "The Eagle has landed" ("vulturul a aterizat").

Nu doar aselenizarea a fost o premieră absolută, ci şi transmisia în direct a evenimentului la televizor. Interesul presei a fost enorm. Peste 2000 de jurnalişti au fost acreditaţi la Cape Canaveral, de unde a fost lansată racheta "Apollo 11", şi la Houston.

Mijloacele tehnice au funcţionat şi milioane de oameni din întreaga lume au putut vedea cum Neil Armstrong a păşit pe lună, rostind fraza intrată în istorie: "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind." ("Acesta este un mic pas pentru un om, dar un salt uriaş pentru omenire."

România a fost singura ţară socialistă care a transmis aselenizarea. Și Iugoslavia a făcut-o, dar avea puţin un alt regim internaţional .


Perioada petrecută de cei doi astronauți pe lună este considerată drept o „activitate extravehiculară” .


Datorită numeroaselor experimente pe care le-au condus astronauții pe lună, totalul timpului petrecut cu aceste activități a ajuns la 21 ore și 36 de minute.


Și totuși, doar câteva ore au fost petrecute literalmente pe suprafața lunii, astronauții făcând și pauze în interiorul sondei spațiale chiar dacă, ei au cerut (și au primit) permisiunea să sară peste programul obișnuit de somn.


Cei doi astronauți au lăsat pe lună câteva obiecte, printre acestea numărându-se fotografii cu oameni și câteva înregistrări audio în diverse limbi vorbite pe Terra, pentru a simboliza însemnătatea globală a misiunii.


127 views0 comments