• Lumea in Stiri

Primul zbor. Traian Vuia / Video
Era un „liliac uriaș și ciudat” care se pregătea să își ia zborul. Se întâmpla acum 115 ani , mai exact pe 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson, lângă Paris.


Inginerul roman Traian Vuia (1872-1950) urma să dovedească faptul că un aparat mai greu decât aerul aerul poate zbura, propulsat de propriul motor.


Era un vis ambițios, în care mulți nu au crezut.

La ora 3 după-amiaza, ”Vuia 1” pornea motorul și deschidea un nou capitol în istoria aviației.


A rulat 50 de metri pe sol, apoi s-a ridicat la înălțimea de 1 metru și a zburat pe o distanță de 12 metri.


Un zbor scurt, dar suficient pentru a demonstra că se poate.


Înainte de a spune povestea pionierului aviației românești, iată ce s-a întâmplat azi la Montesson.


Traian Vuia, omagiat în Franța


La Montesson, Traian Vuia e omniprezent : o expoziție permanentă cu machetele aparatelor lui în holul primăriei, bustul la intrarea în clădire, un monument în apropierea locului de unde a zburat, o piață care îi poarta numele, ba chiar un nou complex imobiliar aflat în construcție se va numi «Vuia».


Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a participat joi, 18 martie, la omagierea inginerului inginerului român, Traian Vuia, la Montesson, și povestește:


« Traian Vuia este eroul vostru, este și al nostru », îmi spunea mai devreme doamna Nicole Bristol, primarul din Montesson, care mi-a mai făcut o mărturisire : acum câțiva ani a participat la o reuniune a comunelor cu trecut istoric din Franța și fiecare primar a fost invitat să spună care a fost evenimentul cel mai interesant petrecut în localitatea lui în – atenție ! - ultima mie de ani. «Pentru mine a fost simplu să găsesc exemplul », mi-a zâmbit doamna primar : «grație lui Vuia, Montesson a intrat în istoria omenirii»

Avionul cu care Traian Vuia a realizat primul zbor era realizat dintr-un cadru de țevi de oțel, cu aripi bombate, din pânză.


Traian Vuia s-a născut într-o familie simplă, din zona Banatului, la 17 august, 1872. Satul natal, numit pe atunci Surducul Mic, este situat în județul Timiș și poartă azi numele celui mai celebru fiu al său - Traian Vuia.


După absolvirea școlii primare din Făget și liceului din Lugoj, pleacă la Budapesta, pentru a-și continua studiile. Alege Universitatea Politehnică, însă situația financiară nu îi permite să își finalizeze studiile aici.


Se înscrie la Facultatea de Drept, având un program mai flexibil, care îi permitea și să lucreze pentru a se întreține.Nu a renunțat niciodată la prima sa pasiune, tehnica, continuând să se ocupe pe cont propriu de acele aspecte care îl interesau în mod deosebit și anume, cele legate de zbor.

După absolvire, s-a întors la Lugoj, unde a încercat să construiască ceea ce el numea ”aeroplanul - automobil”. Pentru că nu a primit niciun fel de sprijin pentru proiectul său, a decis să plece la Paris, unde spera să găsească mai multă susținere.


Pe atunci - în 1902 - Parisul era considerat centrul aeronauticii mondiale.


Avea să-i spună mamei sale: Mă duc, mamă, la Paris. Dar să nu-ţi pară rău. Am să vin de acolo în zbor sau nu am să mai vin niciodată.


Ajuns aici, Vuia a început să găsească persoane interesate de ideile lui printre cei care se ocupau de navigația aeriană cu baloane cu aer cald. Însă aceștia nu credeau că o mașinărie de zbor cu o densitate mai mare decât aerul ar putea să se ridice de la sol.


Traian Vuia l-a abordat pe profesorul Victor Tatin, un binecunoscut teoretician și experimentator, care reușise să construiască un aero-model funcțional în 1879.


Cercetătorul a apreciat viziunea românului, însă a încercat să îl convingă că nu e viabilă, pentru că mijloacele tehnice ale vremii nu permiteau construirea unui motor potrivit pentru a ridica aparatul în aer. Unul din contra-argumentele lui Tatin a fost și faptul că avionul lui Vuia avea o singură elice, în timp ce toate modelele realizate până atunci aveau două.

Vuia era hotărât să își transforme visul în realitate și a început să lucreze de unul singur la construirea aparatului. Deși se confrunta cu dificultăți financiare serioase, a conceput și realizat un motor propriu, capabil să asigure forța de propulsie necesară la decolare.

În 1904 a obținut brevetul britanic pentru invenția sa.


Primul motor de avion din lume fusese construit de frații Wright în 1903. Al doilea, construit de Charles Manly și utilizat de profesorul Langley pentru avionul său, dăduse greș de două ori. Cel de-al treilea motor a fost cel al lui Vuia, cu o putere de 20 de cai la 450 de rotații pe minut. Poate fi admirat azi la Muzeul Aerului din Paris și o copie a sa la Muzeul Militar Central din București.


Avionul, construit cu sprijin bănesc din partea familiei, a fost botezat ”Vuia 1” și a fost finalizat la sfârșitul anului 1905.
Tatin, văzând că aparatul lui Vuia nu e o utopie, a decis să îl sprijine și a construit elicea necesară, singura parte a avionului construită de altcineva. Mașinăria cântărea 195 de kilograme, avea o lungime de 5,65 metri și o anvergură a aripilor de 8,70 metri.


Multă lume era surprinsă de faptul că inventatorul optase pentru un monoplan, deoarece toate aparatele de până atunci erau biplane (aveau două rânduri de aripi). Vuia spunea că se inspirase din natură, afirmând ”Nu am văzut niciodată păsări având mai mult de două aripi”.


Folosirea unei singure elice era un alt motiv de îngrijorare pentru ei, fiind convinși că astfel nu se poate asigura stabilitatea avionului.


La 18 martie, 1906, Traian Vuia a considerat că vremea îi oferă condiții destul de bune pentru a face pasul cel mare - în sus. La ora 3 a pornit motorul, iar după cinci minute, aparatul s-a pus în mișcare. După ce a accelerat pe o distanță de 50 de metri, ”Vuia 1” s-a desprins și a zburat la o înălțime de 1 metru, cale de 12 metri. Un vânt lateral puternic și oprirea elicei au întrerupt acest moment de glorie, dar succesul era garantat. Se dovedise fără niciun dubiu că un aparat mai greu decât aerul poate zbura, propulsat de un motor propriu.

În 1923, Vuia lăsa următorul mesaj, adresat unui amic: Povesteşte prietenilor de acasă tot ce ai văzut aici. Am dovedit că se poate zbura cu un aparat mai greu decât aerul. Acum, numărul experimentărilor va creşte rapid, iar specialiştii vor realiza motoare speciale. Aviaţia va avea o industrie înfloritoare. Ai putut vedea, nu m-am ascuns, am experimentat în văzul tuturor. Vor continua tot mai mulţi. Aşa se realizează progresul.


Primul model al mașinăriei zburătoare construite de Traian Vuia, restaurat, a fost expus la Muzeul Aerului din Paris, cu inscripția: ”La 18 martie 1906, cu șase luni înainte de zborul lui Santos Dumont, Vuia s-a ridicat de la sol cu acest monoplan, pe drumul de la Montesson și a zburat 12 metri, la un metru înălțime”.


Replici ale revoluționarei invenții pot fi admirate la Muzeul Militar Național din București, la sediul Organizației Aviației Civile Internaționale din Montreal, Canada și la Aeroportul Internațional Timișoara, care poartă numele marelui inventator.


Traian Vuia s-a întors în România definitiv, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. A murit în 2 septembrie 1950, la Bucureşti.


Este înmormântat la cimitirul Bellu.


Pentru că, în Franța, a făcut parte din mișcarea de rezistență, Traian Vuia a fost şters din rândul membrilor Academiei Române. A fost apoi reacreditat, post-mortem.

46 views0 comments