• Lumea in Stiri

Pro sau contra canabisului „recreativ”


La Paris se încheie mâine, 28 februarie, consultarea cetățenilor privind canabisul „recreativ”, lansat de un grup de deputați din toate orizonturile politice.

“Credeţi că actualul dispozitiv permite combaterea eficientă a traficurilor?, Comparativ cu riscurile provocate de consumul de alcool sau de ţigări, credeţi că cele de marijuana sunt echivalente, mai mari sau mai mici?, In caz de legalizare, cum vă imaginaţi comerţul cu cannabis?.” Sunt câteva dintre cele 12 întrebări la care, pe lângă 3-4 răspunsuri predefinite, cetăţenii și-au putut argumenta sau dezvolta liber ideile.

De obicei, un chestionar pus online de Adunarea naţională franceză, primește, în medie, 30 de mii de răspunsuri. Chestionarul numit “Consultare cetăţenească privind consumul de cannabis în scop recreativ”, lansat în 13 ianuarie, a bătut toate recordurile și a primit în doar 48 de ore peste 175 de mii de răspunsuri! Semn că subiectul este considerat de opinia publică de interes.

Ignorat decenii la rând de clasa politică, consumul de cannabis face totuşi parte din viaţa a milioane de francezi. Potrivit celor mai recente sondaje, francezii sunt cei mai mari consumatori de cannabis din Europa. Aproape 42% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani recunosc că au consumat cel puţin o dată în viaţa lor marijuana, în timp ce media europeană este sub 19 procente.

Anul trecut, mai multe state americane au profitat de referendumurile care însoţesc în mod tradiţional alegerile prezidenţiale americane pentru a-şi relaxa legislaţia privind drogurile, începând cu Oregon, care a dezincriminat deţinerea aşa-numitelor droguri "dure" pentru uz personal, o premieră peste ocean, potrivit presei locale. O a doua consultare populară a legalizat utilizarea în anumite condiţii a psilocibinei, un narcotic extras din anumite specii de ciuperci halucinogene.

Și Arizona, Montana, New Jersey şi Dakota de Sud s-au alăturat listei statelor în care consumul recreativ de canabis este legal, numărul total al acestora ajungând la cincisprezece.


Recent Posts

See All