• Lumea in Stiri

Produs revolutionar pentru identificarea precoce a autismului


Un om de ştiinţă din Hong Kong a dezvoltat o tehnologie de scanare a retinei pentru a identifica riscul de autism la copii.

Metoda revoluționară, care se bazează pe utilizarea învăţării automate şi a inteligenţei artificiale pentru scanarea retinei copiilor cu vârste de până la şase ani, poate identifica precoce autismul sau riscul dezvoltării afecțiunii, scrie agenția de presă Reuters, potrivit căreia până la sfârșitul anului este posibil să fie dezvoltat un produs comercial.

'Importanţa începerii unei intervenţii timpurii constă în faptul că ei sunt încă în creştere, sunt încă în curs de dezvoltare. Deci există şanse mai mari de succes', a explicat Benny Zee, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong.


Şaptezeci de copii au fost testaţi folosind această nouă metodă, 46 cu autism şi 24 dintr-un grup de control. Tehnologia a reuşit să identifice copiii cu autism în 95,7% dintre cazuri. Vârsta medie a copiilor testaţi a fost de 13 ani, cel mai mic având şase ani.

Specialiştii în autism salută aceste descoperiri, dar susţin că există un stigmat uriaş, părinţii refuzând adesea să creadă că cei mici au autism chiar şi atunci când există semne clare în acest sens.

'De multe ori, părinţii vor refuza iniţial să creadă', a declarat dr. Caleb Knight, care conduce un centru privat de terapie pentru autism.

'Dacă există un test medical sau un marker biologic ca acesta, el i-ar putea ajuta pe părinţi să nu fie în negare perioade lungi de timp şi, prin urmare, copilul să primească mai repede tratamentul necesar'.


13 views0 comments