• Lumea in Stiri

Produsele celei mai mari companii de alimente din lume sunt in mare parte nesanatoase


Cel mai mare producător mondial de alimente, grupul elveţian Nestle, recunoaşte într-un document intern că peste 60% din băuturile şi produsele sale nu îndeplinesc 'definiţia standard a produselor sănătoase' şi că 'unele dintre categoriile şi produsele companiei nu vor fi niciodată sănătoase'.

Informațiile au fost publicate de cotidianul Financial Times, care susţine că a consultat o prezentare care a circulat între directorii Nestle la începutul anului, conform căreia doar o treime dintre băuturile şi produsele alimentare de tip mainstream ale grupului, excluzând hrana pentru animale şi produsele specializate pe nutriţie, au obţinut un rating de 3,5 stele conform noului sistem de clasificare a alimentelor sănătoase.


Acest sistem clasifică alimentele pe o scară de până la cinci stele şi este utilizat de grupurile internaţionale.

Nestle, compania care produce napolitanele KitKats, supele Maggi şi cafeaua Nescafe, descrie pragul de 3,5 stele drept 'definiţia standard a produselor sănătoase'.

Dar, potrivit sistemului internațional acceptat de clasificare, aproximativ 70% din produsele alimentare ale Nestle nu îndeplinesc standardul, alături de 96% din băuturi şi 99% dintre dulciurile şi mărcile de îngheţată Nestle.

Directorul general de la Nestle, Mark Schneider, a recunoscut dorinţa consumatorilor pentru o dietă sănătoasă dar cu toate acestea a respins acuzaţiile că alimentele procesate vândute de Nestle şi alte multinaţionale tind să fie nesănătoase.


Cu toate acestea, în prezentarea menţionată de Financial Times, un produs precum băutură cu gust de portocale San Pellegrino obţine cel mai slab calificativ potrivit unui sistem diferit de notare, denumit Nutri-Score, cu 7,1 grame de zahăr la 100 de mililitri. Și celebrul Nesquik cu aromă de căpşuni care este vândut în Statele Unite are 14 grame de zahăr la o singură porţie, alături de mici cantităţi de colorant şi arome, deşi este descris drept 'micul dejun perfect pentru copii'.

Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare şi băuturi din lume, este prezentă în 189 de ţări din întreaga lume. Cele peste 2000 de branduri ale Nestle includ nume emblematice precum Nescafe, Nespresso, Maggi şi Nido.