• Lumea in Stiri

Războiul boabelor de cafea

Cultivatorii de cacao din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător de cacao din lume, sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma unui război mondial cu producătorii de ciocolată.


La mai puţin de doi ani după ce Coasta de Fildeş s-a aliat cu ţara vecină, Ghana, pentru a forţa marii producătorii de ciocolată să plătească mai mult pentru boabele de cacao, încercarea de a dobândi un control mai mare asupra preţurilor s-a întors împotriva lor, scrie agenția de presă Bloomberg.


Cumpărătorii refuză să plătească mai mult, iar boabele de cacao nevândute se adună în depozite, spre disperarea fermierilor.

Încercarea fermierilor din cele două țări din Vestul Africii pare o încercare de tip OPEC de majorare a preţurilor, dar nu a avut datele fundamentele care să asigure succesul, ca în cazul cartelului producătorilor de petrol.


Iar rezultatul este usturător tocmai acum, când fermierii din Coasta de Fildeş şi Ghana, țări care livrează cam 70% din tot ceea ce înseamnă boabe de cafea în lume, au majorat producţia.


Cultivatorii nu pot vinde recolta şi nici nu mai au unde să o păstreze, așa că visatele majorări de prețuri s-au transformat în reduceri semnificative, pentru a scăpa măcar de o parte din recoltă.

Ultimul an, în care lumea a fost mai atentă la dietă, nu s-au mai organizat mari evenimente și nici măcar cumpărături plictisitoare, cu un baton de ciocolată în mână la casa de marcat, a redus semnificativ vânzările unui produs de lux, ciocolata, care profita de pe urma cadourilor şi achiziţiilor impulsive.

Dar care însemna 8% din economia Coastei de Fildeş. Un război cu boabe de cafea de pe urma căruia nu a profitat, până la urmă nimeni, și din care am avea de învățat că lăcomia nu e deloc sănătoasă. Mai ales când vine vorba de ciocolată.


8 views0 comments