• Lumea in Stiri

Rasă inedită crescută în Banat: Ovinele cu coarne răsucite


Atunci când încă se mai organizau, la mai toate expoziţiile și târgurile de animale, oile din rasa Raţca atrăgeau vizitatorii ca un magnet.


Frumusețea și felul în care arată această oaie, stârnesc curiozitatea și admirația vizitatorilor.


Ovinele din rasa Raţca atrag toate privirile datorită coarnelor foarte lungi, răsucite în formă de spirală. În plus, este de o frumusețe aparte datorită culorii specifice a feței.


Noi am realizat acest reportaj la stâna lui nea Damian din Doclin. Omul arevo stână pe care o modernizează mereu și o turmă de peste 500 de oi.


Aproape 90% dintre acestea sunt de rasă Rațca.


Unele au lâna albă și capul cafeniu, iar altele au lâna albă şi neagră.Berbecii au coarnele de peste jumătate de metru, iar mioarele le au puțin mai scurte.


Ciobanii români nu preferă această rasă tocmai din cauza coarnelor lungi, ţepoase care îngreunează manevrarea lor și mulsul.


În România, oile Raţca se cresc doar în gospodăriile crescătorilor din zona Munţilor Dognecei.


De fapt, doar în cinci sate: Biniş, Doclin, Brezon, Forotic şi Comorâşte.


Ciobanii spun că oile dau lapte bun și fată miei mai mari.


Rațca are cea mai lungă lactație – mulsul începe de la jumătatea lui martie şi se termină la începutul lui noiembrie, dacă este vreme bună și an călduros.


De la o oaie se obține și 80 de litri de lapte pe an, ceea ce înseamnă 15 kg de brânză. Asta în condiția în care rasele comune abia ajung la 40 l pe an de la o oaie.


Cunoscătorii spun că rasa Rațca dă o carne mult superioară în ceea ce privește gustul acesteia.În Europa mai există în jur de 4.000 de exemplare – cam toate în România și zona Balcanilor – mioare care fac parte din patrimoniul genetic naţional.


Foto: Vali Popovici


Un reportaj amplu, inclusiv video puteți vedea aici: https://www.infocs.ro/in-sudul-judetului-caras-severin-se-gaseste-o-rasa-unica-de-oi-in-romania-oaia-ratca-video/?fbclid=IwAR2HHL0Totadlyib-oHVECMrOEJyIc92Jfb2NwKrYJPk3GZDG1WZXVLyOpo

35 views0 comments