• Lumea in Stiri

Rețete cu flori de liliac


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate

Acum, când la București se deschid ultimele inflorescențe de liliac trebuie să profităm de existența acestui arbust cu flori liliachi, care ne parfumează „Noaptea de mai”, așa de romantic descrisă de poetul Al. Macedonski : ”privighetoarea cântă și liliacul e înforit”.


Puţini ştiu că delicatele şi parfumatele flori de liliac sunt mai mult decât o bucurie vizuală şi olfactivă.


Ele au proprietăţi terapeutice confirmate.


O infuzie din flori uscate de liliac (o linguriţă de plantă la o cană de apă, băută pe parcursul unei zile), poate calma balonările, tusea şi poate pune la treabă bila leneşă.


Compresiile cu ceai de liliac, puse 30 de minute pe ochi, fac bine în glaucom şi există şi o reţetă a longevităţii pe care v-o recomandă dna dr. Virginia Faur: 100 de grame de flori uscate de liliac se lasă la macerat într-un litru de ulei (la alegere), timp de două săptămâni.După acest interval se filtrează şi se ia o linguriţă pe stomacul gol. Uleiul poate fi folosit şi extern pentru arsuri solare, tăieturi și zgârieturi ușoare.


Se poate prepara în casă și un unguent din două linguri de flori de liliac, amestecate cu două linguri de unt. Preparatul se fierbe la bain-marie o jumătate de oră. Se strecoră și după ce s-a răcit se păstrează la frigider. Cu unguentul astfel obținut se fac masaje.


Calmează tot felul de dureri reumatice.


Florile de liliac sunt folosite și pentru îngrijirea tenului.


Dacă aveți un ten iritat sau cu pete nedorite, zdrobiți o mână de flori și turnați peste ele apă călduță.


E atât de simplu să arăți lumii o față luminoasă!

20 views0 comments