• Lumea in Stiri

Rețete simple prin care pelinul devine aliatul nostru în multe boli


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate

Ieri, spuneam că pelinul este printre cele mai puternice plante folosite în fitoterapie la ora actuală, având efecte intense şi complexe.


Este un antiinflamator bun al mucoasei gastro-intestinale, favorizează secreția bilei, elimină substanțe toxice din organism, stimulează rezistența naturală la agresiunile mediului, ajută la scăderea febrei şi este un vermifug foarte puternic și cu spectru larg. Folosit extern, în spălături, pelinul are efect antiseptic şi de combatere a candidozei.


Nici o altă plantă nu se poate compara cu pelinul, atunci când este vorba de stimularea activității stomacului și a digestiei.


Pentru persoanele cu gastrită hipoacidă, cu deranjamente stomacale frecvente, preotul german Sebastien Kneipp recomandă pelinul. Cu 5 minute înainte de masă, se iau 50 de picături de tinctură de pelin, diluate într-un sfert de pahar de apă. Se fac cure de cel mult 2 săptămâni, cu zece zile de pauză, după care se poate relua tratamentul.

Pulberea de pelin este un extraordinar tonic și protector al ficatului.


De aceea este recomandată în hepatite şi ciroze.


Se administrează un sfert de linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.


Cercetări recente, făcute în China, au confirmat că pulberea de pelin este eficientă chiar și în cazul persoanelor care au ficatul grav afectat de excesul de alcool.


Atenţie! Pulberea de pelin se ţine în borcane de sticlă, în locuri întunecoase și reci şi are efect terapeutic maximum 2 săptămâni, deoarece uleiurile sale volatile se evaporă foarte repede.Cei care sunt infestaţi cu giardia sau alţi paraziți intestinali, ar trebui să ştie că pelinul este cel mai indicat remediu natural, din flora noastră.


Pe lângă faptul că secretă substanțe extrem de toxice pentru viermi, are și o puternică acțiune de activare a peristaltismului tubului digestiv, ajutând la eliminarea lor.


Se iau câte 4 lingurițe de tinctură, în cure de maximum 14 zile, cu 10 zile de pauză. Poate fi administrat singur sau în combinație cu medicamente de sinteză, acțiunea fiind astfel potențată.


Atunci când faceți excese alimentare și vă confruntați cu balonarea sau chiar indigestia, luați înainte de masă 2-3 linguri de vin de pelin. Este un tratament care activează puternic secreția de sucuri digestive, normalizând digestia. Este un tratament foarte eficient și contra dischineziei biliare și colecistitei.

Dacă vreţi să vă faceţi în casă vin pelin, iată reţeta: Într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite în prealabil, și se lasă să macereze vreme de trei săptămâni, după care se strecoară. Se iau 2-3 linguri din acest vin, înainte sau după masă, pentru stimularea activitații tubului digestiv și combaterea balonării.


Dar reţineţi: în exces, pelinul e toxic. Dă greaţă, agitație, halucinații, iar abuzul de băuturi cu pelin duce la tulburări psihice. Tratamentul cu pelin nu va fi mai lung de două săptămâni.

Pelinul este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează și bolnavilor foarte slăbiți.

86 views0 comments

Recent Posts

See All