• Lumea in Stiri

Rețetele preferate ale scriitoarei Jane Austen, adunate într-o carte de bucateToate rețetele autentice ale familiei lui Jane Austen au fost adunate într-o carte de bucate scrisă în perioada 1798 – 1830 de către o prietenă apropiată a scriitoarei, Martha Lloyd.


Cartea scrisă de Lloyd de mână va fi publicată pentru prima dată într-un facsimil color, de către editua Biblioteca Bodleian.


Colecția de rețete se va lansa în iunie, sub titlul “Martha Lloyd’s Household Book”.


Dacă judecăm după rețetele cărții, mâncarea familiei Aston era simplă, dar la modă. Sunt incluse „Budincă din carne de porc”, „Budincă de varză” și „Plăcintă cu legume”, alături de „Cârnați” și „Brânză prăjită”.


Cartea nu adună doar rețete, ci și informații de uz casnic și remedii medicale .


De exemplu: cum se curăță mesele, lucrurile aurite, dar și ciorapii de mătase albi.


Martha Lloyd a locuit o perioadă cu familia scriitoarei, mai exact cu Jane Austen, sora ei Cassandra și mama lor în căsuța din Chawton, Hampshire, locul unde autoarea a scris “Rațiune și Simțire”, “Mândrie și Prejudecata”, “Mansfield Park”, “Emma”, “Northanger Abbey” și “Per-suasiune”, casatorindu-se cu fratele mai mare al lui Jane Austen.Cartea originala a lui Lloyd a fost vândută în 1956 de către un descendent Austen la Jane Austen Memorial Trust pentru 5 lire sterline și expusă la Chawton.Cartea include, de asemenea, o rețetă pentru băutura preferată a lui Austen, preparată astfel: „la fiecare galon de apa, puneți patru kilograme de miere”.Se regăsesc și singurele rețete scrise chiar de mama lui Jane Austen.


Mai mult, este descrisă și rețetă pentru sandvișul preferat al autoarei, toasted cheese, care se compune din brânză rasa, un ou și o lingura de mustar amestecat cu unt.


O surpriză a cărții o reprezintă și o serie de rețete franțuzești, ca “Blanch Mange”, “Jaune Mange”, “Fricassee Turnips” sau “A Harrico of Mutton”, referințe pe care iubitorii lui Jane Austen le stiu deja din “Mândrie și Prejudecată”.


Deși unele dintre scrierile lui Lloyd din carte au fost publicate în anii 1970, aceasta este prima ediție facsimil, paginile colorate oferind o per-spectiva asupra unei bucătarii din secolul al XIX-lea.


Noua ediție va include și transcripții ale rețetelor scrise de mână.
10 views0 comments