• Lumea in Stiri

Record absolut pentru un manuscris semnat de Albert Einstein


Unul dintre manuscrisele lui Albert Einstein, în care acesta a început calculele pentru teoria relativității generale, s-a vândut la licitaţie cu suma record de 11,6 milioane de euro. Recordurile anterioare pentru un manuscris al lui Einstein au fost de 2,8 milioane de dolari (2,4 milioane de euro) în 2018, pentru o scrisoare despre Dumnezeu, şi de 1,56 milioane de dolari (1,39 milioane de euro) în 2017, la Ierusalim, pentru o scrisoare despre secretul fericirii.

Manuscrisul este considerat cea mai valoroasă lucrare semnată de Albert Einstein licitată vreodată


Documentul este un manuscris de 54 de pagini scris în perioada anilor 1913- 1914, la Zurich, în Elveția, de celebrul fizician, colaborator și confident al lui Albert Einstein, Michele Besso.

Datorită acestui inginer elvețian, „manuscrisul a ajuns, aproape ca prin minune, la casa de licitații, pentru că, probabil Einstein nu s-ar fi deranjat să păstreze ceea ce i s-a părut a fi un document de lucru, scrie casa de licitații.


După celebra teorie specială a relativității din 1905, când Albert Einstein scria formula E = mc², în 1912 fizicianul a început să lucreze la o teorie a relativității generale. Alături de Michele Besso aborda una dintre problemele cu care comunitatea științifică se confrunta de zeci de ani: anomalia orbitei planetei Mercur”, o enigmă pe care cei doi oameni de știință aveau să o și rezolve. Nu în calculele manuscrisului scos astăzi la licitație, ce conține „un număr de erori care au trecut neobservate”. Doar pentru scurt timp, însă.


Documentele științifice autografe ale lui Einstein din această perioadă, și în general dinainte de 1919, sunt extrem de rare. Un alt manuscris cunoscut sub numele de „Caietul de la Zurich” și care datează de la sfârșitul anului 1912, începutul anului 1913, se află în arhivele Einstein ale Universității Ebraice din Ierusalim. Și asta pentru că, în testamentul său, Albert Einstein a lăsat Universităţii din Ierusalim toate scrierile şi patrimoniul său intelectual, inclusiv dreptul de a-i folosi imaginea.


26 views0 comments